Als zzp’er denkt u vast wel eens aan uw appeltje voor de dorst. U bouwt niets op via een werkgever en moet daarom zelf uw pensioen regelen. Wij leggen uit hoe dit zit en geven u 5 tips om pensioen op te bouwen als zzp’er.
Het pensioenstelsel kent 5 pijlers waarbinnen pensioen kan worden opgebouwd:
Wanneer u eerder in loondienst bent geweest heeft u wellicht via uw werkgever van destijds pensioen opgebouwd. In dat geval heeft u slapersrechten. Dat houdt in dat na het beëindigen van uw dienstverband nog steeds recht heeft op premievrije pensioenrechten.
Er zijn verschillende mogelijkheden om als zzp’er pensioen op te bouwen. Welke manier(en) u kiest, hangt af van wat er bij u en uw situatie past en mogelijk is. Het kan zijn dat de AOW genoeg is voor u om van rond te komen op de manier dat u wenst. Maar vaak is alleen de AOW niet genoeg. Onderzoek daarom of onderstaande tips om pensioen op te bouwen bij u passen.
Pensioensparen, ook wel banksparen genoemd, is pensioen opbouwen binnen de derde pijler van het pensioenstelsel. U spaart op een geblokkeerde pensioenrekening waar u tussentijds niet van op kunt nemen. U geniet hierbij mogelijk van belastingvoordelen. Dat komt omdat u over het ingelegde inkomen geen inkomstenbelasting betaalt. Dit doet u pas wanneer het aanvullend pensioen wordt uitgekeerd en meestal is dat tegen een lager tarief.
Ook betaalt u geen vermogensrendementsheffing over uw opgebouwde pensioen, in tegenstelling tot geld op een reguliere spaarrekening.
Bij ABN AMRO kunt u als zzp’er zelf aanvullend pensioen opbouwen. Lees hier alles over Pensioenaanvulling voor zzp’ers en ontdek of het bij u past.
Heeft u een lange horizon? Dat wil zeggen, heeft u nog lang de tijd om pensioen op te bouwen? Dan is wellicht pensioenbeleggen een optie. Ook dit valt onder de derde pijler van het pensioenstelsel, omdat het op een geblokkeerde rekening gebeurt en u mogelijk van belastingvoordeel kunt genieten. Waar uw geld met pensioensparen rendeert tegen variabele rente, bestaat het rendement bij pensioenbeleggen uit koerswinst en/of dividend. Maar koersverlies kan ook.
Let op: beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Door investeren in vastgoed kunt u rendement behalen “met stenen”. Uw vastgoed kan in waarde stijgen maar natuurlijk ook dalen. Daarnaast vormen eventuele huurinkomsten hier ook rendement. Voor beleggen in vastgoed geldt hetzelfde als voor beleggen in aandelen; beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Extra aflossen op uw hypotheek is ook een manier om aan uw appeltje voor de dorst te werken. Want als uw hypotheek al is afgelost wanneer u met pensioen gaat, heeft u de hypotheek niet meer als kostenpost en dus zijn uw maandelijkse lasten lager. Onderzoek altijd eerst goed of extra aflossen voordelig is in uw situatie, ook hier zijn (belasting)regels aan verbonden.
U kunt natuurlijk ook op een 'normale' spaarrekening sparen voor (extra) inkomen voor later. Uw spaargeld blijft dan vrij opneembaar en u hoeft het niet verplicht voor uw pensioen te gebruiken. De rente die u ontvangt, is over het algemeen wel wat lager dan bij banksparen. Als u meer dan € 57.000 (2023) aan spaargeld heeft, betaalt u jaarlijks vermogensrendementsheffing. Bovendien is de inleg niet aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.
U kunt ook kiezen voor beleggen om (extra) inkomen voor later op te bouwen. Let op: beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
U bent eigen baas, dus regelt u ook uw eigen pensioen. Dat kunt u bij ABN AMRO op verschillende manieren zelf ondernemen.
Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.