U heeft het nu hopelijk goed voor elkaar, prettig werk, genoeg inkomsten en leuke dingen om te doen. En dat kan later ook, als u nu geld opzij zet voor later. Bij banksparen of beleggen legt u geld in op een geblokkeerde rekening, met mogelijk belastingvoordeel. Ook betaalt u geen vermogensbelasting over het vermogen dat u opbouwt. U spaart of belegt met een doel: uw pensioen. Na het bereiken van uw AOW-leeftijd laat u het opgebouwde vermogen periodiek uitkeren. U kunt het geld dus niet ineens opnemen.
U kunt uw geld natuurlijk ook op een gewone spaarrekening zetten. Maar u mist dan dus wel de mogelijke belastingvoordelen van banksparen. Bij ‘gewoon’ sparen blijft uw geld vrij opneembaar, maar het kan ook verleidelijk zijn om met dat geld iets anders te doen. Dan heeft u wel minder voor uw oude dag.
Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd dan ontstaat er jaarruimte. Jaarruimte is het bedrag waarmee u met belastingvoordeel uw pensioen kunt aanvullen. Heeft u in de afgelopen 10 jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek, de reserveringsruimte. Naast uw AOW en een eventueel werkgeverspensioen kunt u zo zelf extra pensioen opbouwen bij een bank of verzekeraar.
Op 1 2023 juli is de nieuwe Wet toekomst pensioenen ingegaan. De jaarruimte voor 2023 is met terugwerkende kracht verhoogd. Mogelijk kunt u nog extra geld inleggen op uw pensioenrekening.
Het is belangrijk om zelf voor extra pensioen te sparen. Anders heeft u later misschien te weinig geld om te kunnen leven zoals u dat wilt. Hieronder een aantal mogelijkheden voor een financieel gezonde oude dag.
Banksparen
Met banksparen stort u (binnen uw jaarruimte) geld op een geblokkeerde rekening, met mogelijk belastingvoordeel. Dat is anders dan sparen op een 'gewone' spaarrekening, waarbij uw geld wel vrij opneembaar is, maar dan zonder de fiscale voordelen. Het saldo op uw bankspaarrekening is daarnaast vrijgesteld van vermogensbelasting. Dit betekent dat u geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het gespaarde bedrag.
Pensioenbeleggen
Anders dan bij ‘gewoon’ beleggen, heeft u mogelijk belastingvoordeel bij het opbouwen van uw vermogen via pensioenbeleggen. Daarnaast betaalt u geen belasting over het opgebouwde vermogen. U kunt u alleen pensioenbeleggen als u jaarruimte heeft en u belegt op een geblokkeerde rekening. Door te beleggen maakt u kans op een hoger rendement dan sparen. Maar u kunt uw inleg ook (deels) verliezen.
Uitkeren
U bepaalt zelf (binnen de fiscale mogelijkheden) wanneer de uitkering van uw opgebouwde vermogen moet ingaan. Doorgaans is dat het bereiken van de AOW-leeftijd. Ook kiest u zelf hoelang de uitkering moet doorlopen (5, 10, 20 jaar, levenslang).
Mogelijke belastingvoordelen
Bouwt u vermogen op voor aanvullend pensioen op een geblokkeerde bankrekening, dan is de inleg aftrekbaar is bij de aangifte inkomstenbelasting (binnen uw jaarruimte). Het vermogen dat u opbouwt, gebruikt u als periodieke aanvulling op uw AOW en/of werkgeverspensioen. U betaalt wel belasting over de periodieke uitkeringen. Maar meestal heeft u dan een lager inkomen en zal dit dus tegen een lager belastingtarief zijn.
Uitgaven aanpassen
Naast banksparen of pensioenbeleggen kunt u er ook voor kiezen om de verwachte uitgaven na uw pensioen te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door:
Aan sparen of beleggen voor uw pensioen zijn kosten verbonden. Vergelijk verschillende aanbieders voor u een product afsluit. Kiest u voor sparen, let dan goed op de rente die u ontvangt over uw spaargeld.
Wilt u zelf een aanvullend pensioen opbouwen? Met onze Pensioenaanvulling kunt u met mogelijk belastingvoordeel extra sparen voor uw pensioen.
U overweegt te gaan banksparen, maar wat is nu precies het verschil tussen sparen en banksparen voor uw pensioen?
Voor veel mensen is het lastig te bepalen hoeveel inkomen ze nodig hebben als ze stoppen met werken. Hoe is dat bij u?