Bijna iedereen in Nederland heeft recht op een basisinkomen later, dat is de AOW. De leeftijd waarop u AOW gaat ontvangen is afhankelijk van uw geboortedatum en de gemiddelde levensverwachting. Ieder jaar wordt de AOW-leeftijd opnieuw vastgesteld.
De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een van de zogenoemde volksverzekeringen. U bouwt 2% AOW op voor elk jaar dat u woont of werkt in Nederland. Het opbouwen begint 50 jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt. Voor de meeste mensen geldt dat er volledig AOW is opgebouwd.
In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. Deze leeftijd wordt ieder jaar aangepast op basis van de levensverwachting. U kunt uw AOW-leeftijd berekenen aan de hand van uw geboortedatum. Bent u na 1960 geboren, dan is uw AOW-leeftijd een verwachting. 5 jaar voordat u de leeftijd bereikt, staat uw AOW-leeftijd vast.
Tot nu toe steeg de AOW-leeftijd 1 jaar per jaar dat we gemiddeld langer leven. In het nieuwe pensioenakkoord is besloten dat de AOW-leeftijd minder snel zal meestijgen. In 2024 stijgt de AOW-leeftijd naar 67 jaar en daarna zal het 8 maanden stijgen per jaar dat we langer leven.
De hoogte van de AOW is voor iedereen hetzelfde, mits er volledig AOW is opgebouwd. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden en partners. Voor alleenstaanden is de AOW hoger. Hoe hoog de AOW nu is, kunt u vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank .
Heeft u tijdelijk in het buitenland gewoond in de 50 jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt? Dan heeft dit mogelijk effect op de hoogte van uw AOW.
Voor ieder jaar dat u in Nederland woont of werkt, bouwt u 2% AOW op. Woont en werkt u in het buitenland omdat u bent geëmigreerd, dan bent u voor die periode niet verzekerd voor de AOW en wordt u voor ieder jaar in het buitenland gekort met 2%. Werkt u tijdelijk in het buitenland, omdat u bent gedetacheerd door uw werkgever, dan blijft u meestal wel verzekerd voor de AOW. U leest hier meer over op de website van de Sociale Verzekeringsbank .
Meestal is de AOW een stuk lager dan het inkomen dat u voor de AOW-leeftijd gewend was. Daarom is het gangbaar om pensioen op te bouwen. Bent u in loondienst, dan kan het zijn dat uw werkgever een pensioenregeling heeft getroffen en u hier pensioen opbouwt. Bent u niet in loondienst of biedt uw werkgever geen pensioenregeling aan dan, kunt u zelf aanvullend pensioen opbouwen. Dit kan ook als u wel via uw werkgever pensioen opbouwt, maar de opbouw hiervan niet hoog genoeg is.
Banksparen is een manier om fiscaalvoordelig extra pensioen op te bouwen. Dat doet u door uw jaarruimte te benutten. Via Pensioenaanvulling kunt u banksparen bij ABN AMRO. U spaart dan op een geblokkeerde rekening voor aanvullend pensioen met mogelijk belastingvoordeel. Zo zorgt u ervoor dat u later meer inkomen zal hebben dan alleen de AOW.
Het pensioenstelsel bestaat uit 5 pijlers. U kunt aanvullend pensioen opbouwen in de derde pijler. Ontdek alles over uw pensioen.
Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.