Bouwdepot
- Een aparte rekening voor uw verbouwing of nieuwbouwwoning
- Eenvoudig facturen declareren
- Verlenging van Bouwdepot is mogelijk
U kunt een bouwdepot afsluiten als u al klant bent bij ABN AMRO, maar ook als u dat nog niet bent. Een bouwdepot gebruikt u als u:
De looptijd van een bouwdepot voor nieuwbouw is 2 jaar en kunt u verlengen met 1 jaar. De maximum looptijd voor een nieuwbouwdepot is dus 3 jaar.
Heeft u een bouwdepot voor de verbouwing van een bestaande woning? Dan is de looptijd 1,5 jaar en kunt u deze verlegen met 6 maanden. De maximum looptijd is dus 2 jaar.
Omdat een bouwdepot onderdeel is van uw hypotheek, betaalt u hierover hypotheekrente. Maar u krijgt ook rente over het bedrag dat op de rekening van het bouwdepot staat. Dit heet rentevergoeding. Deze rentevergoeding is gelijk aan de rente die u betaalt voor uw hypotheek.
Heeft u meerdere leningdelen met verschillende rentes? Dan geldt de rente op basis van het gewogen gemiddelde (niet alles telt even zwaar mee) van de rentepercentages van de verschillende leningdelen. Bij nieuwbouw brengen we standaard de rentevergoeding over het bouwdepot elke maand in mindering op het rentebedrag dat u over het uitstaande hypotheekbedrag aan ons betaalt. U ontvangt de rentevergoeding een maand later. Het is mogelijk om van deze standaard verrekening af te wijken door een vaste maandtermijn aan te houden, de rentevergoeding in het bouwdepot te laten storten of om de volledige maandtermijn uit het bouwdepot te betalen. Bespreek deze mogelijkheden met uw adviseur.
Bij een verbouwing storten wij de rentevergoeding over het bouwdepot in uw bouwdepot. Ook deze storting vindt een maand later plaats. U ontvangt rond de 6e van iedere maand een brief met een overzicht van uw bouwdepot.
U kunt met een bouwdepot gebruik maken van de tweejaarsregeling. Dit betekent dat u tot maximaal twee jaar gebruik mag maken van hypotheekrenteaftrek. Hoeveel hypotheekrente u precies mag aftrekken, wordt automatisch berekend tijdens uw belastingaangifte.
Voor het afsluiten van een bouwdepot betaalt u net als bij een hypotheek afhandelingskosten en eventueel kosten voor hypotheekadvies. U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek zelf te regelen, dan betaalt u alleen afhandelingskosten.
Daarnaast moet u misschien weer langs de notaris en heeft u een taxatierapport nodig. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek kan een hypotheekadviseur u precies vertellen wat de kosten zijn in uw situatie.
In het begin zijn de maandlasten van het bouwdepot het laagste. Dit komt omdat u er dan nog geen geld uit heeft opgenomen. U ontvangt over het bedrag in het bouwdepot net zoveel rente als dat u betaalt. Onderaan de streep kost het u dus niets. Over het geld dat u opneemt uit het bouwdepot krijgt u geen rente, maar betaalt u wel rente. De maandlasten worden daardoor steeds hoger. Wilt u precies weten hoe hoog uw maandlasten worden? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur.
Het eerste maandbedrag is vaak hoger dan verwacht. Dit komt omdat de eerste incasso vaak niet op de eerste werkdag van de volgende maand wordt afgeschreven, maar een maand later.
Stel uw hypotheek passeert op 18 juli. Dan betaalt u op 1 september de rente en eventueel aflossing over de periode van 18 juli tot 1 september. Dit bedrag is hoger dan het volgende maandbedrag.
Een bouwdepot aanvragen gaat op dezelfde manier als het afsluiten van een hypotheek. U kunt kiezen voor hypotheekadvies of voor het zelf afsluiten van het bouwdepot, zonder hypotheekadvies. U betaalt dan alleen afhandelingskosten, maar moet wel vooraf de kennis- en ervaringstoets doen. Beide trajecten beginnen met een oriëntatiegesprek. Hierin wordt een berekening gemaakt van hoeveel u kunt lenen voor het bouwdepot en wat uw maandlasten worden. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend.
Tijdens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur ontdekt u de mogelijkheden.