Succesvol bieden op een huis start met een goede voorbereiding. Hoeveel u biedt, heeft veel invloed op het wel of niet geaccepteerd worden van uw bod. Wat zijn uw opties bij het bieden op een huis en hoe pakt u het aan?
Bedenk vooraf hoeveel u maximaal wilt en kunt lenen voor de woning. Bereken wat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen. U mag maximaal 100% van de marktwaarde lenen. Dat betekent dat de kans groot is dat u zelf geld moet inbrengen. Hiervoor kunt u het geld op uw spaarrekening gebruiken. Wilt u energiebesparende voorzieningen aanbrengen aan uw woning? Dan kunt u tot maximaal 106% van de marktwaarde lenen. Koopt u een appartement? Dan betaalt u servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze kosten komen bij de hypotheeklasten van het huis.
Weet u hoeveel u kunt lenen? Dan kunt u gaan bieden. Een goed openingsbod is belangrijk. Is het te laag, dan wordt u misschien niet serieus genomen. Is het te hoog, dan betaalt u misschien te veel. Het bod moet interessant genoeg zijn om de verkoper een tegenbod te laten uitbrengen. Naast de prijs kunt u ook over andere voorwaarden onderhandelen. Zoals het overnemen van de vloer of gordijnen. Bepaal het bod samen met uw makelaar, maar u kunt het ook zelf doen. Wat u ook gaat bieden, doe het altijd schriftelijk. Zo ontstaan er geen misverstanden.
U kunt ook een financiële check meesturen met uw bod. Dit is een voorlopige inschatting van uw financiële mogelijkheden en krijgt u tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek van een hypotheekadviseur. Maak direct een afspraak.
Een bod bestaat uit meer dan een bedrag. De ontbindende voorwaarden en de afspraken over de overdracht maken deel uit van het bod en van de onderhandeling. Een verkoper die wacht op de oplevering van zijn nieuwe huis, kan de voorkeur hebben om pas over een paar maanden te verhuizen. Of de verkoper wil juist zo snel mogelijk verhuizen. Als u aangeeft dat de overdracht kan plaatsvinden op de door de verkoper gewenste datum kan dit in uw voordeel werken.
Het afsluiten van een hypotheek kost tijd. U moet een hypotheekvorm kiezen, een offerte opvragen en het huis laten taxeren. Neem daarom een ‘voorbehoud van financiering’ op in de koopovereenkomst. Krijgt u de financiering niet voor een bepaalde datum rond? Dan kunt u de koop ongedaan maken. Benoem ook de hoogte van de hypotheek duidelijk in dit voorbehoud.
Het is altijd goed om de woning bouwtechnisch te keuren. Als de woning dan onverwachte technische gebreken heeft, kunt u de koop stopzetten. Regel uw bouwkundige keuring zelf of laat het doen door Maatwerk Woondiensten
Als een huis gebreken heeft, hoeft dat geen probleem te zijn. Sommige gebreken kunt u zelf oplossen. Zijn er veel gebreken? Dan worden de kosten hoger. Neem daarom het voorbehoud op dat u het huis niet wilt als de herstelkosten boven een bepaald bedrag uitkomen. Deze kosten staan in een bouwkundig rapport.
Met de verkoper spreekt u af op welke datum de overdracht van de woning gebeurt. U kunt deze datum in het koopcontract opnemen. Haalt de verkoper deze datum niet, dan gaat de koop niet door.
Heeft de verkoper uw bod geaccepteerd? Dan tekent u een voorlopig koopcontract. U heeft dan wettelijk 3 werkdagen (wettelijke bedenktijd) na het tekenen. Daarna staat het bod vast. Check wanneer u bedenktijd verloopt en of uw ontbindende voorwaarden er in staan.
Heeft u het voorlopig koopcontract ondertekend? Dan is het tijd om uw hypotheek af te sluiten. Dit duurt vaak enkele weken. Maak een afspraak met een adviseur voor een gratis oriëntatiegesprek.
Mogelijk 0,20% huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En tot 0,15% duurzaamheidskorting bij kopen of verduurzamen van energiezuinige woning.
Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.
In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.