Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man en vrouw bij zwembad

Betalen in het buitenland: checklist

Als u naar het buitenland gaat, is het handig om te weten hoe u daar moet betalen én hoe u geld kunt opnemen. Lees onze checklist, streep af en ga goed voorbereid naar het buitenland.

  1. Stel uw betaalprofiel goed in

    Het betaalprofiel van uw betaalpas staat standaard op 'Europa'. Bekijk voordat u weggaat of het nodig is of u uw betaalprofiel moet instellen op 'Wereld'. Voor sommige landen die binnen Europa vallen heeft u ook een wereldprofiel nodig. Daarnaast kan het handig zijn om uw betaallimiet tijdelijk aan te passen. Beide wijzigingen doet u gewoon via de ABN AMRO app of Internet Bankieren via 'Zelf regelen'.

  2. Heeft u al een creditcard?

    Het is handig om naast uw betaalpas een creditcard mee te nemen naar het buitenland. Creditcards worden namelijk vaker in winkels en restaurants geaccepteerd dan uw betaalpas. En wilt u een auto huren? Dan heeft u ook vaak een creditcard nodig. Ook fijn, als u uw reis betaalt met uw creditcard krijgt u in de meeste gevallen een gratis bagagevertragings- en vluchtvertragingsverzekering.

  3. Check de valuta en de wisselkoers

    Gaat u op vakantie naar een land buiten de Europese Unie? Dan kunt u niet zoals in Nederland met de euro betalen, maar heeft u te maken met vreemde valuta (geldsoort). Bekijk welke valuta het land heeft waar u naartoe gaat. Bekijk ook alvast de wisselkoers. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Goed om te weten: de wisselkoersen veranderen elke dag. Lees alles over buitenlands geld, vreemde valuta en wisselkoersen.

  4. Contant geld meenemen

    Gaat u buiten Europa op reis? Dan is het soms handig om een kleine hoeveelheid contant geld mee te nemen. U kunt van tevoren uw geld wisselen bij een wisselkantoor.

man regelt bankzaken op mobiele telefoon

Download de ABN AMRO app

Als u de AMRO app downloadt, regelt u wereldwijd uw bankzaken. Zo blokkeert u in de app uw betaalpas, maakt u snel geld over en wijzigt u uw betaallimiet.

Ook interessant

Stand-By Service

Blokkeer met 1 telefoontje al uw geregistreerde creditcards, passen, paspoorten, mobiele telefoons en belangrijke documenten.

Doorlopende reisverzekering

Onbezorgd op reis met een doorlopende reisverzekering. Het hele jaar door: bij korte en lange reizen.

Tarieven buitenlands geld

Aan pinnen en geld opnemen in het buitenland zijn kosten verbonden. Bekijk de tarieven voor buitenlands geld.

Veelgestelde vragen

Bij een geldautomaat krijgt u meestal de keuze tussen 'withdrawal without conversion' (afrekenen in de lokale munteenheid) en 'conversion to your home currency' (betalen in euro’s). Met 'withdrawal without conversion' rekenen we het lokale bedrag voor u om naar euro's volgens de wisselkoers van ABN AMRO. Kiest u voor 'conversion to your home currency', dan rekent de buitenlandse bank het bedrag om. Buitenlandse banken gebruiken vaak ongunstige koersen. Het is dus voordeliger als u kiest voor 'withdrawal without conversion'. In het buitenland kunt u soms minder geld opnemen dan in Nederland.

U kunt geld opnemen in het buitenland met uw betaalpas en uw creditcard. Als u contant geld opneemt met uw creditcard betaalt u 4% extra over het totale bedrag. Soms betaalt u ook extra als u met een betaalpas geld opneemt. Dit wordt vooraf aangegeven op de automaat. Het is meestal voordeliger om met uw betaalpas contant geld op te nemen.

In het buitenland kunt u vaak gewoon met uw betaalpas of creditcard betalen bij een restaurant of een winkel. Met deze betaling betaalt u automatisch de dan geldende wisselkoers. De wisselkoers wordt iedere dag opnieuw bepaald. Meestal hoeft u geen extra kosten te betalen als u pint in een winkel of restaurant.

Bij pintransacties krijgt u soms ook de keuze tussen 'withdrawal without conversion' (afrekenen in de lokale munteenheid) en 'conversion to your home currency' (betalen in euro’s). Met 'withdrawal without conversion' rekenen we het lokale bedrag voor u om naar euro's volgens de wisselkoers van ABN AMRO. Kiest u voor 'conversion to your home currency', dan rekent de buitenlandse bank het bedrag om. Buitenlandse banken gebruiken vaak ongunstige koersen. Het is dus voordeliger als u kiest voor 'withdrawal without conversion'.

Het gebeurt wel eens dat bijvoorbeeld een tourorganisatie een extra percentage vraagt bovenop het bedrag dat u moet betalen. In dat geval is het handig om voor uzelf te berekenen of u misschien voordeliger uit bent als u contant betaalt.