Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw staat bij het raam

Pensioen voor dga’s

Wat zijn uw mogelijkheden?

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft u verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Vier mensen houden een vergadering.

Wanneer bent u een dga?

Voor de pensioenwet en de Belastingdienst gelden verschillende uitgangspunten als het om dga’s gaat. Voor de Belastingdienst bent u dga als u minimaal 5% van de aandelen in een BV bezit én u werkzaam bent in de BV. Voor de pensioenwet gelden andere criteria: dan bent u dga als u ten minste 10% van de aandelen in uw bedrijf (direct of indirect) bezit.

Hoe kunt u als dga pensioen opbouwen?

Als dga kunt u een pensioenverzekering afsluiten bij een toegelaten pensioenuitvoerder. Een verzekerde regeling kan zowel een uitkeringsregeling (middelloon) als premieregeling (beschikbare premie) zijn, net zoals voor werknemers in loondienst.

U kunt binnen de fiscale grenzen zelf bepalen hoe hoog de jaarlijkse premie wordt. De pensioenregeling kunt u naar eigen inzicht uitbreiden. Bijvoorbeeld met een overlijdensdekking voor uw partner en/of kinderen, of premievrijstelling voor wanneer u arbeidsongeschikt raakt.

De BV betaalt de pensioenpremie. Hierdoor wordt er minder winstbelasting betaald en er wordt geen dividendbelasting over betaald. Na uw AOW-leeftijd betaalt u over het afgestorte bedrag plus het rendement wél inkomstenbelasting, maar vaak tegen een lager tarief. En u heeft over dit bedrag dan jarenlang geen belasting betaald in box 3.

Een mooi voordeel is dat het opgebouwde pensioenvermogen buiten een persoonlijk faillissement en buiten een faillissement van de BV valt. 

Net als werknemers in loondienst of zelfstandigen, kunt u als dga kiezen voor een lijfrenteproduct. De premie voor een lijfrenteverzekering of de inleg in een bankspaarproduct stort u vanuit het netto inkomen, en kunt u in mindering brengen op het belastbaar inkomen in box 1 bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Daar zit wel een maximum aan: dit is de jaarruimte en/of reserveringsruimte.

Na uw AOW-leeftijd betaalt u inkomstenbelasting over de lijfrente-uitkering. Maar vaak tegen een lager tarief. In de jaren dat het bedrag opbouwt, hoeft u er geen belasting over te betalen in box 3.

Naast de lijfrente kunt u voor uw partner en/of kinderen een risicoverzekering afsluiten. Als u overlijdt, komt er geld vrij waarmee de nabestaanden het inkomen kunnen aanvullen. Mocht u lang arbeidsongeschikt worden, dan zijn er mogelijkheden om een deel van de lijfrente af te kopen of op te nemen zonder boete.

Het opgebouwde lijfrentekapitaal valt buiten een persoonlijk faillissement of faillissement van de BV.

U kunt als dga natuurlijk ook vermogen opbouwen door te sparen en/of te beleggen in box 3. Privévermogen ontstaat allereerst door loon dat de BV u uitbetaalt; daar betaalt u inkomstenbelasting over. Hierna valt het netto geld in box 3. Over een deel van het vermogen in box 3 hoeft u geen belasting te betalen; dit heffingvrije vermogen is in 2023 € 57.000 (of € 114.000 als u een fiscaal partner heeft).

Een groot voordeel van vermogen opbouwen in box 3 is dat het geld flexibel is én blijft. U kunt het dus zonder extra voorwaarden opnemen, zowel voor als na uw AOW-leeftijd. Wat het rendement betreft en fiscaal gezien is vermogen opbouwen in box 3 vaak de minst aantrekkelijke optie voor een dga.

Als dga kunt u ook vermogen opbouwen binnen de BV, of de aandelen van de BV zelf als vermogen zien. De winst uit de BV kunt u als dividend uitkeren. Over deze dividenduitkering betaalt u eerst vennootschapsbelasting en daarna belasting over aanmerkelijk belang. Na dividenduitkering valt het vermogen in box 3.

BV of privé?

U heeft 4 mogelijkheden:

  • Beleggen in de BV zelf
  • Dividend uitkeren en in privé beleggen
  • Lenen van de BV en in privé beleggen
  • Privévermogen inbrengen in de BV en in diezelfde BV beleggen

Voor elke keuze gelden specifieke fiscale regels. Wat voor u de beste keuze is, hangt vooral af van het te verwachten rendement op het vermogen, zowel in de BV als in privé. En of u het geld in de BV nog nodig heeft voor investeringen.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van bovengenoemde opties.

Op 1 juli 2017 is de mogelijkheid voor dga’s om pensioen in eigen beheer op te bouwen geëindigd. Vanaf dat moment is het ook niet meer toegestaan in te leggen in of te doteren aan een bestaande pensioenvoorziening in eigen beheer.

Wat is er met de opgebouwde pensioenrechten gebeurd?

Er waren een aantal mogelijkheden:

  • De tot 1 juli 2017 opgebouwde rechten zijn sinds die datum premievrij gemaakt.
  • De opgebouwde rechten tot en met 2019 zijn omgezet in een oudedagsvoorziening (ODV)
  • De opgebouwde rechten zijn afgekocht met een fiscale korting (tot 2020)
  • De rechten zijn overgedragen aan een verzekeraar en de regeling loopt daar door

Wanneer de rechten zijn omgezet in een ODV, kunt u deze eventueel later alsnog omzetten in een kwalificerende verzekerde lijfrente of bankspaar-lijfrente.

Pensioen voor ondernemers

Als ondernemer bouwt u geen pensioen op via een werkgever. U moet zelf uw pensioen regelen. Er zijn verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen. Een van de mogelijkheden is middels banksparen, maar u kunt er ook voor kiezen om te beleggen of extra af te lossen op uw hypotheek.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.