Scheiden heeft gevolgen voor uw pensioen en dat van uw partner. U heeft bij een scheiding mogelijk recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner, en andersom. Het maakt niet uit of u nog met pensioen gaat of al met pensioen bent. Lees hier wat u moet regelen voor uw pensioen bij een scheiding.
U en uw ex-partner hebben tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. Volgens de wet heeft u daarom recht op de helft van het pensioen van uw ex-partner. U mag het samen ook anders verdelen en die afspraken vastleggen in een zogenaamd scheidingsconvenant.
U heeft recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner als:
Let op: hetzelfde geldt uiteraard ook andersom: uw ex-partner heeft recht op een deel van uw pensioen (onder bovengenoemde voorwaarden).
Het is belangrijk om 2 dingen zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 2 jaar na de scheiding te regelen:
Het is belangrijk dat u dit formulier binnen 2 jaar na het moment van scheiden verstuurt naar de pensioenuitvoerder(s). Doet u dat niet? Dan moet uw ex-partner zelf een deel van het pensioen naar u overmaken als hij of zij met pensioen gaat of andersom. Dat zou vervelend kunnen zijn na een scheiding.
Het pensioenstelsel bestaat uit 5 pijlers. U kunt aanvullend pensioen opbouwen in de derde pijler. Ontdek alles over uw pensioen.
Wij hebben 5 tips op een rij gezet om meer inzicht te krijgen in uw situatie later en grip te krijgen op uw pensioen. Zodat u goed voorbereid bent.
Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.
Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.