Samenwonen is een leuk moment om naar uit te kijken. En een waar veel op financieel gebied een hoop verandert. Het is dan ook slim om te kijken wat samenwonen betekent voor uw huurtoeslag, zorgtoeslag of inkomstenbelasting.
Gaat u samenwonen met uw partner of woont u al samen? Dan delen jullie de woning, inkomsten en eigendommen. In de wet is niets geregeld over samenwonen, daarom is het iets wat stellen vaak zelf regelen. In een samenlevingscontract kunt u bijvoorbeeld vastleggen hoe u de uitgaven en inkomsten onderling verdeelt en van wie de bezittingen zijn. U bent met een samenlevingscontract geen erfgenamen van elkaar. Heeft u samen een huis gekocht? Of samen kinderen? Dan kan het verstandig zijn om daarnaast een testament op te stellen.
Het is niet verplicht om een samenlevingscontract vast te leggen bij een notaris. U kunt ook samen met uw partner een contract opstellen, ondertekenen en zelf bewaren. Zo'n zelfgemaakt contract is ook rechtsgeldig, maar kan natuurlijk wel makkelijker kwijtraken.
Vanaf het moment dat u en uw partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst. Maar dat hoeft niet te betrekenen dat u ook fiscaal partners bent.
Had u recht op huurtoeslag en uw partner trekt bij u in of andersom? Dan komen er voortaan twee salarissen binnen op hetzelfde adres. Dat tweede inkomen telt daardoor ook mee voor de hoogte van de huurtoeslag. De huurtoeslag die voortaan wordt uitgekeerd, kan dus een stuk lager uitvallen. En als jullie samen te veel verdienen, dan wordt de huurtoeslag volledig stopgezet. Het recht op deze toeslag vervalt natuurlijk ook als jullie samen een koopwoning hebben.