Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

De 5 grootste kleedgelddilemma's

Hoe gaat u om met kleedgeld geven?

Zelf kleding kopen, dat vinden tieners natuurlijk geweldig. Het is ook een hele verantwoordelijkheid, want geld kan maar 1 keer uitgegeven worden. Dat vraagt om slim handelen, wat kinderen vaak verrassend goed blijken te kunnen. Hoe gaat u als ouder om met kleedgeld geven? 5 belangrijke dilemma's.

  1. Kleedgeld per maand of per kwartaal?

    U gaat kleedgeld geven, maar wanneer en dus hoe vaak? Per maand? Of per kwartaal, zodat u de kinderbijslag hier (deels) voor kunt gebruiken? Misschien is dat handiger, omdat u het dan niet direct merkt in uw portemonnee. Ook heeft uw kind dit kleedgeld dan aan het begin van een nieuw seizoen, en leert zo ook voor een periode van 3 maanden te plannen met dit geld.

  2. Contant geld of digitaal geld overmaken?

    Na de vraag wanneer, komt de vraag hoe. Geeft u het contant, of maakt u het over op een jongerenrekening? Voor beiden valt iets te zeggen. Contant geld maakt duidelijk en zichtbaar wat uw kind kan besteden en wat er overblijft. Aan de andere kant kan uw kind contant geld niet online uitgeven.

    Als u het kleedgeld digitaal overmaakt, leert uw kind omgaan met Internet Bankieren en af te rekenen met een betaalpas. Bij onze rekening voor jongeren kunt u ook zelf instellen wat uw kind wel en niet mag doen met de rekening. Koopt uw kind al kleding online? Leer uw kind dit dan veilig te doen.

  3. Samen of alleen kleding kopen?

    Gaat u gezellig samen de stad in? Of gaat uw kind zelf kleding kopen? Voor een ouder is afrekenen een routineklusje, maar voor uw kind kan het best spannend zijn. Pincode onthouden, bedrag controleren, betaalpas weer in de portemonnee, bonnetje opbergen. En dat allemaal in een korte tijd in een drukke winkel. Misschien vindt uw kind het fijn als u de eerste keer nog even meegaat.

  4. Een groeispurt! Extra kleedgeld of niet?

    Kinderen kunnen in korte tijd soms hard groeien. Zo hard dat er in eens nog maar weinig kleren passen. Dan is het helemaal niet erg om wat extra kleedgeld te geven. Of u haalt zelf wat extra shirts of ondergoed voor ze. Zo houdt u de kosten onder controle en krijgt uw kind een onverwacht cadeautje.

  5. Kleding kwijt. En nu?

    Komt uw kind thuis zonder jas? Iets kwijtraken overkomt ons allemaal. Bekijk samen hoeveel kleedgeld er nog is en of het nodig is dat u bijspringt voor een nieuwe jas. Het is ook wel weer goed als uw kind de gevolgen in zijn of haar portemonnee voelt. Dan kijk hij de volgende keer wel 2 keer uit voordat hij zijn jas vergeet.

 

Uw kind leren budgetteren

De Jongerengroeirekening helpt hierbij

Vraagt uw kind u steeds hoeveel er nog op zijn/haar rekening staat? Met de ABN AMRO app heeft uw kind zelf inzicht. En dat terwijl ú de controle houdt. 

De belangrijkste voordelen:

  • U houdt controle door bijvoorbeeld betaallimieten in te stellen en online betalingen aan of uit te zetten
  • Uw kind kan instellen dat hij/zij een alert krijgt als het kleedgeld gestort is

Voordat uw kind de ABN AMRO app kan downloaden, moet u de bevoegdheden aanpassen in de Jongerengroeirekening.

Ook interessant voor u

Rekening voor uw kind

Wilt u een rekening voor uw kind openen? Onze Jongerengroeirekening bevat een betaal- en spaarrekening én betaalpas. U kunt zelf instellen wat uw kind kan en mag met de rekening. 

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

  • Jongerengroeirekening instellen en beheren
  • U bepaalt de betaallimiet
  • Betaalalerts ontvangen als uw kind iets betaalt

Hoeveel kleedgeld krijgt mijn kind?

Kleedgeld is een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Na zakgeld is het de logische volgende stap in de financiële opvoeding. De bedragen zijn groter en uw kind wordt verantwoordelijk voor zijn of haar eigen kleding. Zo leert uw kind uitgaven te plannen en creatief te zijn met een klein budget.