Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Hulp bij studiekeuze

Weet jij al wat je gaat doen na je eindexamen?

Zit je in je examenjaar? Dan heb je vast al nagedacht over je studiekeuze. Daar komt best veel bij kijken. Want naast het kiezen van een studie, moet je ook nog nadenken over hoe je jouw studie gaat betalen en of je op kamers wilt bijvoorbeeld. We hebben een handig lijstje voor je gemaakt.

 

Ik zit nog op de middelbare school, waar moet ik beginnen?

Eindexamen vmbo

Heb je vmbo gedaan op de middelbare school? Dan kan je een mbo-opleiding gaan doen. Daarin heb je verschillende vormen: 

  • Entreeopleiding (mbo niveau 1)
  • Basisopleiding (mbo niveau 2)
  • Vakopleiding (mbo niveau 3) 
  • Middenkaderopleiding (mbo niveau 4)

Kijk op  Kiesmbo.nl  voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Aanmelden bij een mbo-opleiding moet vanaf 2019 vóór 1 april en dit doe je rechtstreeks bij het instituut.

Eindexamen havo en vwo

Heb je HAVO of VWO gedaan? Dan kom je waarschijnlijk terecht in het 'hoger onderwijs'. Ook hierin heb je weer verschillende gradaties:

  • Associate degree
  • Bachelor 
  • Master

Meld je aan via  Studielink  en doe dit vóór 1 mei. 

 

Hoe kies ik een studie?

Een studie kiezen

Daar zijn helaas geen gouden regels voor. Wel krijg je vanuit je middelbare school hulp bij je studiekeuze. Je hebt misschien al een profiel gekozen in je tweede jaar, dat helpt je al met een richting kiezen. We geven je nog een paar tips:

  1. Vraag om een studiekeuzetest op je middelbare school 
  2. Overleg met je decaan 
  3. Praat met iemand waarvan jij vindt dat hij/zij een supervette baan heeft 
  4. Struin het internet af, bijvoorbeeld Studiekeuze123

Aanmelden voor je studie

Mbo inschrijfdatum 
Voor mbo-opleidingen is de deadline voor het inschrijven voor een studie sinds 2019 1 april. Schrijf je dus vóór 1 april bij een van de opleidingsinstituten in.  

Hbo en Wo inschrijfdatum 
Voor hbo en wo-opleidingen is de uiterste inschrijfdatum 1 mei. Voor studies waar een loting voor geldt (numerus fixus) moet je je voor 15 januari ingeschreven hebben.

Toch een andere studie kiezen?

Als je je hebt ingeschreven voor een studie en toch een andere studie wilt gaan doen? Dan kan dit nog tot het einde van het studiejaar. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie.

 

Hoe betaal ik mijn studie?

'Stufi' en studentenlening

In de tijd dat jouw ouders studeerden, kregen zij nog studiefinanciering van de overheid. Dat bestaat niet meer in deze vorm. Alleen als jouw ouders jou financieel niet of bijna niet kunnen steunen, kun je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. 

Als je niet in staat bent om te werken naast je studie, zul je afhankelijk zijn van een studentenlening van DUO. Let op: een studentenlening lijkt voordelig, maar dit heeft grote impact op jouw toekomst. Beperk daarom de hoogte van jouw studentenlening zoveel mogelijk. Lees meer over de voordelen en nadelen van een studentenlening.

Studentenrekening

Ga je werken naast je studie? Of wil je een gratis rekening waarop je studentenlening gestort wordt? Daar kunnen wij je dan weer bij helpen. Want het ABN AMRO Studenten Pakket is helemaal gratis. Je krijgt een studentenrekening, een betaalpas, je maakt gratis gebruik van Internet Bankieren en de ABN AMRO app. 

Ben jij klaar voor je studententijd?

In september begint het academische jaar. Zorg dat je goed voorbereid start met je (nieuwe) studie. Doe de gratis check en krijg tips over wat je nog moet regelen.

Uw kind wordt 18

Uw kind is vanaf 18 jaar voor de wet financieel aansprakelijk en dat betekent dat er wat zaken geregeld moeten worden. Lees de belangrijkste financiële zaken die veranderen en die geregeld moeten worden.

Studentenrekening openen

Bij jouw gratis Studentenrekening krijg je natuurlijk ook een betaalpas. En je weet altijd hoe je ervoor staat, want in onze Mobiel Bankieren app stel je heel makkelijk zelf pushberichten in.