Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

6x Financiële hulp voor ouders

Welke vergoedingen krijgt u voor uw kind?

Als ouder besteedt u waarschijnlijk behoorlijk wat geld aan de kleding, school en kinderopvang van uw kinderen. Gelukkig helpt de overheid u een handje, bijvoorbeeld met de kinderbijslag. Dit blog vertelt u over zes toeslagen en regelingen, zodat u weet op welke steun u recht heeft, hoe u die aanvraagt en hoeveel u krijgt. En houdt u geld over? Dan kunt u natuurlijk sparen voor uw kind. Op die manier helpt u uw kind niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

  1. Kinderbijslag: voor alle ouders

    Kinderbijslag is een toeslag van de overheid bedoelt om u te helpen bij de kosten voor de opvoeding en verzorging van uw kind. Maar u mag natuurlijk helemaal zelf weten waar u het geld aan uitgeeft. Als u er de energierekening van betaalt, is dat ook prima.

    Wie heeft er recht op?
    Woont of werkt u in Nederland en heeft u eigen kinderen, stief- of pleegkinderen jonger dan 18 jaar die bij u thuis wonen? Grote kans dat u recht heeft op deze regeling. U krijgt voor ieder kind apart kinderbijslag (bron: Nibud.nl). U krijgt geen kinderbijslag meer als uw kind 18 jaar wordt, te veel verdient met een bijbaan of recht heeft op studiefinanciering. 

    Hoeveel kinderbijslag krijgt u?
    Niet uw inkomen, maar de leeftijd van uw kind bepaalt hoeveel kinderbijslag u krijgt. U vind de exacte bedragen op svb.nl

    Hoe vraagt u kinderbijslag aan?
    Kinderbijslag aanvragen is heel makkelijk. Binnen 2 tot 4 weken na de geboorteaangifte krijgt u vanzelf een brief van de organisatie die de kinderbijslag betaalt: de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In die brief staat hoe u inlogt op Mijn SVB en daar kinderbijslag aanvraagt. Bij tweede en volgende kinderen stuurt de SVB u bij de geboorte weer een brief. Maar nu staan daar alleen de wijzigingen van uw kinderbijslag in (bron: svb.nl).

    Geld over = spaarpot vullen
    Nodig of niet, die kinderbijslag krijgt u sowieso. Houdt u iets van het geld over? Denk dan nu alvast aan de toekomst van uw kind en vul zijn of haar spaarpot. Ga bijvoorbeeld sparen voor rijlessen, een studie of verre reis. U kunt ook SVB de kinderbijslag laten overmaken op uw eigen spaarrekening of een kinderspaarrekening. Zo houdt u het spaargeld voor uw kind apart van uw eigen spaargeld, krijgt u er direct rente over én houdt u overzicht over uw inkomsten en uitgaven.

  2. Kindgebonden budget: voor lagere inkomens

    Bovenop de kinderbijslag heeft u kans op een maandelijkse bijdrage aan de kosten van uw kinderen onder 18 jaar: het kindgebonden budget. Met deze regeling geeft de overheid ouders met lagere inkomens een extra steuntje in de rug.

    Wie heeft er recht op?
    De Belastingdienst kijkt naar uw inkomen en uw vermogen, zoals spaargeld of beleggingen en dat van uw partner. Aan de hand daarvan wordt bekeken waar u recht op hebt.

    Hoeveel krijgt u?
    Hoeveel kinderen u heeft en hoe oud die zijn bepaalt de precieze hoogte van het maandbedrag. 

    Hoe vraagt u het aan?
    Ontvangt u al een toeslag, zoals huurtoeslag? Dan vraagt de Belastingdienst het kindgebonden budget automatisch voor u aan. Heeft u binnen 8 weken na de geboorte nog geen bericht en denkt u dat u er wel recht op heeft? Vraag het kindgebonden budget dan zelf aan .

  3. Kinderopvangtoeslag: voor werkende ouders

    Tegenwoordig gaan veel kinderen naar de opvang, bijvoorbeeld als beide ouders werken. Maakt u gebruik van kinderopvang voor uw kinderen? Dan kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen. Hoeveel u krijgt is onder andere afhankelijk van uw inkomen, hoeveel kinderen u heeft en de soort opvang.

    Wie heeft er recht op?
    U krijgt kinderopvangtoeslag als u en uw partner allebei werken. Ook moet de door u gekozen opvang zijn aangemeld bij het Landelijk Register Kinderopvang. De toeslag geldt voor de dagopvang (0-4 jaar), buitenschoolse opvang (basisschool) en opvang door gastouders. Als u dat handig vindt kunt u de toeslag rechtstreeks laten overmaken aan de kinderopvang.

    Hoeveel kinderopvangtoeslag krijgt u?
    De Belastingdienst berekent de hoogte van de vergoeding over een maximaal uurtarief. Ten slotte bepaalt ook het inkomen van u en uw partner de hoogte van de vergoeding (bron: Belastingdienst.nl).

    Hoe vraagt u kinderopvangtoeslag aan?
    Vraag de toeslag bij de belastingdienst aan binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Anders loopt u kinderopvangtoeslag mis en dat is natuurlijk zonde.

  4. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

    Maak ook gebruik van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. U krijgt deze heffingskorting op uw belasting als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

    1. Uw kind staat bij de Basisregistratie Personen ingeschreven op uw woonadres
    2. Uw inkomen uit werk is hoger dan een bepaald bedrag
    3. U bent alleenstaand en werkt of u heeft een fiscale partner en u heeft het laagste inkomen
  5. Studeren met kind

    Bent u een alleenstaande ouder en studeert u of bent u van plan te gaan studeren? StudieMetKind.nl van de Rijksoverheid laat u precies zien welke financiële steun u kunt krijgen bij studie- en kinderopvangkosten.

  6. Pleegvergoeding

    Pleegouders kunnen een vergoeding krijgen voor de verzorging van een pleegkind. De leeftijd van het kind bepaalt de hoogte van de vergoeding. Bekijk de bedragen op de website van de Rijksoverheid

Ook interessant voor u

KinderToekomst Spaarrekening

Vraag nu een KinderToekomst Spaarrekening aan en vul alvast de spaarpot van uw kind. Dan maakt het straks een vliegende start met op kamers gaan, studeren of rijlessen.

Wat kost uw kind?

'Wat kost een kind?' lijkt een gekke vraag. Toch is het handig met deze kosten bij uw financiële planning rekening te houden. Daarom een overzicht van wat belangrijke kosten. Houdt u geld over? Start dan alvast met sparen voor uw kind.

Checklist: Kind op komst!

Krijgt u een kind? Spannend! Maar u moet dan ook veel in orde maken: de babykamer, verloskundige en kraamhulp komen er niet vanzelf. Verder heeft u allerlei belangrijke geldzaken te regelen, ook als uw kindje eenmaal geboren is. Wanneer regelt u wat? Deze checklist helpt u.