De overheid kan besluiten om een bank te redden als die op een faillissement afstevent.
De betaling van rente en aflossing op obligatieleningen en gestructureerde producten van die bank kan dan geheel of gedeeltelijk worden opgeschort of zelfs geschrapt. Dit wordt 'bail-in' genoemd. Hierdoor is geen of minder overheidsgeld nodig om te voorkomen dat een bank failliet gaat.
Zo’n bail-in is mogelijk op basis van de Europese Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).
Bij ABN AMRO vinden we het belangrijk om open en transparant te zijn over hoe we met beleggingen omgaan. Wat is ons beleggingsbeleid? En op welke principes is dit beleid gebaseerd? Hier vindt u het beleggingsbeleid van ABN AMRO en kunt u lezen wat het inhoudt.
Een beleggingsfonds belegt geld voor beleggers die deelnemen in dat beleggingsfonds. Het doel is om met die beleggingen winst te maken. Deelnemers in een beleggingsfonds delen de winst. Een belegger in een beleggingsfonds koopt eigenlijk een deel van dat beleggingsfonds. Dit deel noemen we ook wel een aandeel of participatie. Beleggers die deelnemen in een beleggingsfonds zijn dus samen eigenaar van dat fonds. Beleggingsfondsen bieden onder meer de volgende voordelen:
De manier waarop een belegger orders opgeeft. Bij ABN AMRO kan dat onder andere via:
Beleggingsvormen zijn manieren van beleggen. Beleggers die beleggen via een bank of andere tussenpersoon hebben 3 basismogelijkheden:
Binnen elke categorie bestaan bepaalde beleggingsvormen. De beleggingsvorm bepaalt voor een deel in welke beleggingsproducten een belegger kan beleggen.
ABN AMRO streeft bij het uitvoeren van uw orders om het best mogelijke resultaat te behalen. Lees hier hoe wij dit doen.
Conversiehandelingen zijn administratieve handelingen die een bank voor een belegger kan uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld bij bijzondere gebeurtenissen die te maken hebben met de beleggingsportefeuille van een belegger. Een belegger wil bijvoorbeeld:
Handelingen op beleggingsgebied, waarbij het initiatief van de uitgevende instelling komt. Er zijn 4 soorten corporate actions:
Door de beurs bepaalde financiële voorwaarden waaraan een belegger moet voldoen om ongedekte opties te mogen schrijven. Deze voorwaarden zijn bijvoorbeeld:
De dekkingseisen worden per dag bepaald.
Afkorting van De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland. DNB heeft als hoofddoelstelling financiële stabiliteit scheppen. Stabiliteit betekent dat er een zekere rust is in de financiële wereld. DNB is ook toezichthouder op banken en financiële instellingen in Nederland. Tot de taken van DNB behoren:
ESG (environmental, social en governance) is een term die wordt gebruikt door investeerders om een bedrijf te evalueren en zijn financiële performance te bepalen aan de hand van duurzame indicatoren. ESG is ontworpen om bedrijven hun relatieve performance objectief te kunnen meten en transparant te maken zodat investeerders hun portfolio kunnen afstemmen en verbeteren en daarmee ook werken aan een betere wereld.
Bij een fusie gaan 2 bedrijven samen. Overwegingen om te fuseren kunnen zijn: verbetering van de concurrentiepositie, veiligstelling van de continuïteit en verbetering van de efficiëntie. Er zijn 3 soorten fusies:
Geeft een belegger een order op voor een bepaald beleggingsproduct? Dan toetst een bank of tussenpersoon of dat beleggingsproduct past bij het risicoprofiel van die belegger en bij zijn kennis en ervaring. Dat gebeurt met de geschiktheidstoets (of Suitability-toets). De belegger heeft hiervoor al eerder zijn risicoprofiel bepaald. Het risicoprofiel van de belegger wordt bepaald op grond van:
Zo wordt duidelijk welke orders een bank of tussenpersoon voor die belegger kan uitvoeren.