Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beurshandelaren op de beurs in zwart wit

Niets nieuws aan beleggen

We doen het al honderden jaren

Al sinds het begin van de 17e eeuw wordt er in Nederland in aandelen gehandeld. De geschiedenis van beleggen gaat dus al honderden jaren terug. Al is er in de tussentijd wel veel veranderd.

 

Beleggen: wat is dat nu eigenlijk?

Waar het op neerkomt: u investeert geld in bedrijven (aandelenbelegging), omdat u vertrouwen heeft in die bedrijven en verwacht mee te delen in de winst. Of u leent geld voor een bepaalde tijd aan bedrijven of overheden (obligatiebelegging) en krijgt daarvoor als beloning elk jaar de rente. Om het risico te spreiden, kunt u in fondsen beleggen. Deze fondsen beleggen in meerdere aandelen, obligaties of een combinatie daarvan. In 1772 werd – ook in Nederland – het eerste beleggingsfonds opgericht, onder de naam ‘Eendragt maakt Magt’.

Om de handel tussen verschillende kopers en verkopers makkelijker te laten verlopen, zijn er beurzen of andere handelsplatformen die de handel verzorgen.

Het ontstaan van de AEX

Door de jaren heen ontwikkelde beleggen zich. Er kon in steeds meer producten worden belegd en er ontstonden verschillende indexen: verzamelingen van aandelen. Ooit begonnen als de European Options Exchange index (EOE) en later overgegaan in de Amsterdam Exchange Index (AEX), is voor Nederlandse beleggers de AEX waarschijnlijk de meest bekende. In deze index staan de aandelen van de 25 Nederlandse bedrijven met de hoogste beurswaarde op de Amsterdamse beurs. Beurswaarde of ook wel marktkapitalisatie is: het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf keer de beurskoers.

Andere aandelenbeurzen

Ook in andere landen bestaan indices: de DAX in Duitsland, de Nikkei in Japan en de Dow Jones Index in Amerika bijvoorbeeld. Deze laatste stamt uit 1896. Bij de start stonden er 12 industriële bedrijven in de Dow Jones, nu zijn dit 30 bedrijven met verschillende activiteiten. Denk aan Apple, McDonalds en Boeing Company. 

Technologie en de beurs

Ook de technologie heeft zo zijn invloed gehad. We kennen allemaal het beeld van druk bellende en schreeuwende handelaren die over de beursvloer rennen. Dat is achterhaald. Tegenwoordig gaat de meeste handel via ‘schermen’. Dus gewoon via de computer.

Waarom beleggen we eigenlijk?

Veel mensen beleggen omdat ze hun vermogen in stand willen houden. Daarbij houden ze rekening met inflatie. Over 10 jaar kunt u met 100 euro waarschijnlijk minder boodschappen kopen dan nu. Beleggen kan een manier zijn om te proberen dat verschil te compenseren. Of dat ook lukt, is echter niet zeker. Anderen willen hun vermogen zelfs op lange termijn laten groeien. Om die mooie camper te kunnen kopen. Of een wereldreis te maken... 

Kun je overal in beleggen?

Naast aandelen en obligaties kwamen er door de jaren heen steeds meer producten bij waarin je kunt beleggen. Het ene product is makkelijker te begrijpen dan het andere. Met beleggen kun je ingewikkelde constructies maken. Maar dat is echt iets voor zeer ervaren beleggers. Want het is complex en het risico kan groot zijn. En dat risico is met beleggen natuurlijk iets om in de gaten te houden. Superbelegger Warren Buffet zei ooit: “Never invest in a business you cannot understand”. Onze eerste les heette dan ook: ‘Keep it Simple’. Beleg niet in producten die u niet begrijpt. Want hoe kunt u dan de risico’s overzien?

De risico’s van beleggen

Laten we duidelijk zijn: risico’s zijn er altijd met beleggen, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Door het maken van bepaalde keuzes kunt u wel invloed uitoefenen op het risico op de lange termijn. Spreiding aanbrengen in uw beleggingen is hierbij misschien wel de belangrijkste regel. Want beleggen in slechts één bedrijf of sector is risicovol. In een goede tijd levert het misschien een mooi rendement op, maar wat als het misgaat? Kent u de bedrijven Fokker, Lehmann Brothers en Royal Imtech nog? Als u alleen in deze aandelen had belegd, is het de vraag wat er van uw inleg over was. 

Elke belegger belegt waarschijnlijk wel een keer in een bedrijf dat failliet gaat. Dat is vervelend. Het is daarom belangrijk om te beleggen met geld wat u kunt missen. En voldoende spreiding aanbrengt in uw beleggingen. Voor spreiding worden beleggingsfondsen bijvoorbeeld vaak gebruikt. Hier komen we in een volgende les dan ook op terug. 

Succes met uw keuzes!

Team Proefbeleggen

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.