De resultaten van Vodafone (Kopen) waren in onze ogen niet erg goed. Het bedrijfsresultaat (Ebitda zonder leases) daalde sterk in de 4 belangrijkste markten. Dit was vooral het gevolg van hogere energieprijzen. In Italië en Spanje daalde de omzet organisch met respectievelijk 11,6% en 15%. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland was sprake van een daling met rond 5%.
Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg desondanks met 0,3% als gevolg van sterke omzetgroei in Turkije en kostenbesparingen op het hoofdkantoor. We passen onze ramingen voor de middellange termijn aan. We voorzien dat Vodafone de in het vooruitzicht gestelde resultaten voor het gebroken boekjaar 2024 niet zal behalen. We verlagen onze verwachtingen voor het rendement voor de komende 5 jaren.
We handhaven onze reëlewaarde-inschatting van 1,25 pond voor het aandeel. We zijn echter alert op signalen die op een verdere verslechtering wijzen.
In Duitsland blijft Vodafone marktaandeel verliezen aan Deutsche Telekom bij mobiel en breedband. Deutsche Telekom verovert een groter aandeel van de mobiele markt via zijn prijsvechtermerk Congstar. Ook het marktaandeel dat Deutsche Telekom in breedband heeft, stijgt ten koste van Vodafone.
In Italië blijft de markt zoals gewoonlijk uitdagend. Het bedrijfsresultaat daalde er met 15% ten opzichte van vorig jaar. Zonder energiekosten zou het aangepaste bedrijfsresultaat met 5% zijn gedaald.
In Spanje en het Verenigd Koninkrijk werd de onderneming ook geraakt door hogere energiekosten. Maar in het Verenigd Koninkrijk stegen de inkomsten uit diensten tenminste nog met 5,5%.
Ondanks de tegenvallers waarderen we het nieuwe beleid dat CEO Margaretha Della Valle heeft ingezet. We vonden haar opmerkingen eerlijk. Ze zei dat de marktomstandigheden in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje niet optimaal zijn. Dat is volgens haar de reden dat de onderneming naar fusies kijkt in deze markten en overweegt onderdelen af te stoten.
Volgens Della Valle zal Vodafone in deze landen geen acceptabel rendement op het geïnvesteerde vermogen kunnen behalen als gevolg van de marktstructuur. Wij zijn het daarmee eens en denken dat de eisen van Europese toezichthouders moeten worden versoepeld. Dan zouden telecombedrijven tenminste de kosten van kapitaal kunnen dekken.