Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat te doen als de beurs daalt?

Wat te doen als de beurs daalt?

Het is misschien de eerste ‘dip’ die u als belegger meemaakt. Geen prettig idee dat uw beleggingen ineens een stuk minder waard zijn. Maar wat nu te doen? Gelukkig is het niet de eerste keer dat de beurs naar beneden gaat. Beleggingsspecialisten hebben al veel geleerd over het dalen en stijgen van de beurzen.

Lees ook onze Beleggingsstrategie voor 2023.

 

Wat doet een beursdaling met beleggers?

Volgens Judith Sanders, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO, is het vooral belangrijk om rustig te blijven: “Dit weten we in theorie allemaal, maar is niet makkelijk als je je zorgvuldig opgebouwde vermogen met de dag ziet slinken. Toch is het wel een belangrijk startpunt. Uit onderzoek blijkt dat beleggers vaak keuzes maken op basis van gevoel en emotie, niet zelden zijn dit irrationele en verkeerde keuzes. Een voorbeeld in behavioural finance (een wetenschappelijk benadering van menselijk gedrag in financiën) is de ‘verliestheorie’. Uit deze theorie blijkt dat mensen verliezen en winsten anders waarderen: het blijkt dat het negatieve gevoel van verlies twee keer zo krachtig kan zijn als het positieve gevoel van winst. Hierdoor legt de belegger de nadruk te veel op het niet verliezen van geld, en te weinig op de kans op winst. Het is dus voor beleggers extra moeilijk om vast te houden aan het oorspronkelijke beleggingsplan als de beurzen dagen achter elkaar dalen. Het belangrijkste is om deze valkuilen te onderkennen en ervoor te zorgen dat je deze verkeerde keuzes zoveel mogelijk weet te voorkomen. Dit vergt een planmatige en systematische manier van werken. Eigenlijk dus met afstand en zonder emotie kijken naar de beleggingen. Bij Begeleid Beleggen doen de experts dit.”

Wat bepaalt nou echt uw rendement

Voor elk Profielfonds is een beleggingsportefeuille samengesteld dat streeft naar een bepaald rendement tegen een bepaald risico. Dit gebeurt grotendeels op basis van de besluiten van een internationaal team van beleggingsexperts die samenkomen in het ABN AMRO Beleggingscomité. Dit Comité vertaalt gebeurtenissen op financiële markten en economische verwachtingen naar belangrijke keuzes in de portefeuille. De keuzes in de portefeuille worden op meerdere niveaus gedaan:

De Strategische en tactische beleggingsallocatie

Als eerste kijken we naar strategische allocatie (uw risicoprofiel). Deze wordt bepaald aan de hand van uw beleggingsdoelstelling, beleggingshorizon en risicohouding. Aan de hand hiervan bepalen we de meest geschikte combinatie van beleggingscategorieën: hoeveel er wordt belegd in aandelen, obligaties, liquiditeiten en alternatieve beleggingen. Binnen dit profiel reageren we op ontwikkelingen op de financiële markten en toekomstverwachtingen. We kunnen dan binnen uw profiel tijdelijk meer of minder inzetten op aandelen, obligaties of liquiditeiten. Dit heet ook wel de tactische allocatie. De strategische allocatie is samen met tactische allocatie voor 70% bepalend voor het rendement op de lange termijn. Als tweede onderdeel hebben we de sector en regiospreiding. In dit deel besluiten we wat de verdeling is over regio’s (VS/EU/opkomende markten waaronder China) en over de sectoren. De keuzes die we hier maken zijn voor 20% bepalend voor het rendement op de lange termijn.

Keuze van individuele aandelen en obligaties

Dit is in handen van de experts van ABN AMRO Investment Solutions die de ABN AMRO Profielfondsen beheren. Zij selecteren de meest geschikte beleggingen voor de Profielfondsen. De keuze van individuele aandelen en obligaties is slechts voor 10% bepalend voor het rendement op de lange termijn. In de maandrapportages vindt u meer inhoudelijke informatie over de fondsportefeuilles.

Het belang van ‘belegd blijven’

Veel van onze beleggingskeuzes liggen dus vast voor lange termijn. We stappen niet steeds in en uit, maar we blijven belegd voor het grootste deel. Judith Sanders legt uit:  “Niet belegd zijn betekent weliswaar de slechtste dagen missen, maar ook de beste dagen. En juist die beste dagen hebben het grootste effect op uw rendement. Het is van essentieel belang om op de goede beursdagen belegd te zijn. Het totale jaarresultaat wordt hierdoor grotendeels bepaald. Niet belegd zijn tijdens deze dagen heeft zelfs een sterk negatief effect op het totale rendement van uw portefeuille. Bovendien: Niemand kan voorspellen wanneer de beste en slechtste beursdagen in een jaar zullen vallen. Daarom raden we beleggers aan om belegd te blijven. Zo voorkomt u dat u de beste dagen misloopt die bepalend zijn voor uw totale rendement.”

Blijft u er toch wakker van liggen?

Hopelijk geeft dit artikel u wat meer inzicht in. Het is best begrijpelijk als u slechter slaapt van een beursdaling en misschien wel denkt aan stoppen. Maar met stoppen haalt u uw beleggingsdoel zeker niet. Misschien dat een Profielfonds met een lager risico u wel een betere nachtrust biedt. U kunt in Internet Bankieren snel zien wat er met uw beleggingsdoel gebeurt als u van Profielfonds zou veranderen.

Komt u er niet uit?

Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk alle telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Komt u er niet uit?

Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk alle telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.