Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Phishing

Phishing

Wees voorbereid op phishing

Cybercriminelen worden steeds geraffineerder door u naar een valse website te lokken of valse sms-berichten met linkjes te sturen. Het doel: uw gegevens of geld stelen. Bovendien zien we dit steeds vaker gebeuren. Wees gewaarschuwd en lees wat u hiertegen kunt doen.

icoon
ABN AMRO

Webinars

Onze experts verzorgen regelmatig webinars over thema's als biodiversiteit, cybersecurity, duurzaamheid en social impact. Volg online de webinars en blijft op de hoogte van actuele onderwerpen en ontwikkelingen uit verschillende sectoren.

Veelgestelde vragen

Vreselijk natuurlijk als u bent opgelicht. Cybercriminelen proberen van alles om slachtoffers te maken. Wij kunnen u gelukkig vaak wel helpen. 

Bent u telefonisch benaderd of opgelicht? Kom meer te weten hoe criminelen te werk gaan en wat welke stappen u kunt ondernemen.

Lees meer over oplichting via de telefoon

Bekijk andere vormen van oplichting

Het kan zijn dat u dan slachtoffer bent van 'smishing': dat is phishing via sms-jes.

Wat doet u met de valse WhatsApp of sms?

  • Klik niet op links of bijlagen in de e-mail, WhatsApp of sms
  • Beantwoord de WhatsApp of sms niet
  • Maak een screenshot van de valse sms of WhatsApp en stuur de screenshot via sms door naar: 097-008101095
  • Verwijder de WhatsApp of sms
  • Verder hoeft u niets te doen

Lees meer over phishing

In de eerste plaats is dat natuurlijk enorm schrikken. En het is heel naar voor u dat er fraude is gepleegd met uw rekening.

Bent u geld kwijt? Of zijn uw persoonsgegevens bij criminelen terechtgekomen? Of heeft u wel betaald, maar het product nooit gekregen?

Dit kunt u direct doen

Neem contact met ons op

Wilt u liever iemand spreken? Bel dan naar 088 - 22 62 630.

Twijfelt u of het fraude is? Oplichters blijven nieuwe vormen van fraude bedenken. Laat u hierdoor niet verrassen.

Lees meer over oplichting

Vind recente fraudes

Phishing betekent vissen of hengelen. Cybercriminelen proberen via een valse e-mail binnen te komen op uw computernetwerk. Dat doen ze door in e-mails gevaarlijke links te verstoppen. Ook proberen ze wachtwoorden te pakken te krijgen. Die e-mails lijken vaak echt en betrouwbaar, dus let goed op. Kom meer te weten over phishing of welke stappen u kunt ondernemen als u per ongeluk op een link hebt geklikt.

Lees meer over phishing

  • Stuur de e-mail altijd zo snel mogelijk door naar ons. Deskundige ABN AMRO-medewerkers onderzoeken de e-mails. Wij ontvangen dagelijks tientallen valse e-mails van onze klanten. Met de valse e-mails die wij samen met andere banken en instanties verzamelen, komen we criminele sites eerder op het spoor. En zo zorgen we ervoor dat deze sites offline gaan.
  • Een verdachte e-mail doorsturen

  • Verwijder de mail uit uw mailbox en leeg de prullenbak in uw mailprogramma.
  • Informeer de systeembeheerder in uw organisatie. Vertel directe collega’s dat u een mail heeft ontvangen die mogelijk vals is. Zo voorkomt u verdere schade binnen uw bedrijf.
  • Koppel uw computer, als dat kan, los van het netwerk als u ontdekt dat u op een onbetrouwbare link hebt geklikt, een schadelijke bijlage hebt geopend of als uw laptop ander onvoorspelbaar gedrag vertoont. Laat uw computer opschonen door een professional. Heeft u bankzaken online geregeld?

    Neem dan ook direct contact op met ons

  • Wilt u een valse website melden? Dat kan. Meld de site dan aan bij Phishing Initiative, die zorgt dat valse sites uit de lucht gaan zodat ze geen schade meer kunnen veroorzaken.

Het kan zijn dat u op een website terecht bent gekomen, die er precies zo uitziet, als een betrouwbare site. Maar de kans is groot dat het een site is van een cybercrimineel. Vul hier dus geen gegevens in.

Hebt u toch gegevens ingevuld, let dan goed op. Want het kan zijn dat u gebeld wordt door iemand die zegt van een bedrijf te zijn dat u kent en vertrouwt, maar dat is dan ook een cybercrimineel. Als dit gebeurt, raak niet in paniek en maak zeker geen geld over. Doe dat ook niet als iemand u belt en zegt van uw bank te zijn. Als iemand u bijvoorbeeld vraagt om uw rekening veilig te stellen, boek dan geen geld over, klik niet op links en geef geen wachtwoorden.

Geef aan ons door dat u op de link heeft geklikt. Dit doet u door bij ons een melding te maken en aan te geven dat het gaat om een verdachte e-mail of sms. Hier kunt u ons het bericht doorsturen en aangegeven dat u op de link heeft geklikt. Vervolgens kunt de stappen die wij u adviseren volgen.

Meld fraude bij ons

Phishing is een manier waarop cybercriminelen 'vissen' naar toegangsinformatie van uw computernetwerk. Bij phishing worden vaak valse e-mails gebruikt.

Zo herkent u phishing

Vermoed u het slachtoffer te zijn van fraude of oplichting? Meld dit dan bij ons.

Phishing of fraude melden

Criminelen proberen met sociale engineering vertrouwelijke informatie te bemachtigen. Social engineering kan technisch van aard zijn (zoals phishing) maar ook iets eenvoudigs als meekijken of een babbeltruc.

Herken signalen van social engineering

Weet u hoe u fraude kunt herkennen? Lees handige tips over phishing en betaalpasfraude.

Zo leert u fraude herkennen

?

Kom erachter wat u zelf kunt doen om fraude te voorkomen.

Zo voorkomt u fraude

Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat betalingen of geldstromen binnen een veilige omgeving kunnen worden uitgevoerd. Zo speuren wij continue naar oplichters waarvan we de rekening vervolgens opheffen en proberen frauduleuze betalingen te herkennen of tegen te houden.

Ontdek wat wij nog meer doen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends