Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Maak je bedrijf CyberSmart

Veilig zakendoen

Ben jij je bewust van de cyberrisico’s die jouw onderneming loopt? Criminelen zijn vindingrijk en bedenken steeds nieuwe manieren om bedrijven binnen te dringen. Als de digitale veiligheid van jouw onderneming op orde is, dan ben je opgewassen tegen cyberaanvallen. Dat maakt jouw bedrijf CyberSmart. Wij helpen je hier graag bij.

ABN AMRO expert Richard Verbrugge over de ontwikkelingen van cybercrime

Nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals deep fake en voice-cloning, brengen nieuwe risico’s met zich mee. Dat raakt grote multinationals, maar ook kleine zelfstandigen. En de gevolgen zijn enorm. Onze cyber expert Richard Verbrugge neemt je mee in de ontwikkelingen van cybersecurity. Wie zit er achter deze cyberaanvallen en waarom is het mkb zo’n gewild doelwit?

Heeft uw bedrijf al een plan, voor áls er iets gebeurt?

Zet de eerste stap

Veel ondernemers denken: wat valt er bij mij nou te halen? Er wordt tóch niet ingebroken. Maar net zo goed als dat u een calamiteitenplan voor een brand opstelt, wilt u als onderneming ook een plan maken voor áls er digitaal wordt ingebroken. Maak een plan van aanpak, zodat u bent voorbereid.

Ben jij al bekend met de nieuwe cyberwetgeving NIS2?

Kom 2 juli naar het ABN AMRO webinar over NIS2

Versterk de cyberveiligheid

Ben je als CEO of ondernemer klaar voor de nieuwe cyberwetgeving? Op 2 juli a.s. kom je in 3 kwartier alles te weten over deze nieuwe wet- en regelgeving, wat de impact is op jouw onderneming en hoe je hierop voor te bereiden. Ook als je geen klant bent van ABN AMRO kan je vrijblijvend deelnemen.

Wat betekent NIS2 voor jouw onderneming?

Ook voor het MKB

De nieuwe Europese NIS2 wet- en regelgeving gaat eind 2024 in. Hierdoor zijn belangrijke en essentiële bedrijven verplicht security maatregelen te treffen voor bescherming tegen cybercriminaliteit. Check of de wetgeving ook impact heeft op jouw bedrijf en gebruik onze praktische gids om alvast de juiste stappen te zetten.

medewerker klantenservice

Plan een gratis cybergesprek

Een cyberconsultant van ABN AMRO legt aan je uit wat cybersecurity precies inhoud en geeft inzicht in de risico’s die specifiek gelden voor jouw type bedrijf en sector. Samen kom je tot vervolgstappen om je bedrijf beter te beveiligen. Het gesprek is gratis en vrijblijvend.

Verdiepende artikelen over cybersecurity

Veilig samenwerken met partners en leveranciers

In dit artikel bespreken we het belang van het begrijpen van het zogenaamde Third Party Risico en leggen we uit waarom het cruciaal is om samen te werken met cyberveilige partijen.

Cybercriminelen grijpen vaker naar generatieve AI

Generatieve Artificiële Intelligentie (AI) is een snel opkomend fenomeen. Deze vorm van AI kan niet alleen unieke teksten, maar ook bijvoorbeeld afbeeldingen en muziek genereren. Ook cybercriminelen verkennen de mogelijkheden van de technologie.

Cyberaanval schudt ondernemer lang niet altijd wakker

Afgelopen jaar kreeg bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven te maken met een cyberaanval. Hoewel de nadelige gevolgen van cyberaanvallen veelvuldig in het nieuws komen, moet een ondernemer vaak eerst schade hebben geleden voordat deze de risico’s erkent.

Lees meer

Veelgestelde vragen over veilig zakendoen

Vreselijk natuurlijk als je bent opgelicht. Cybercriminelen proberen van alles om slachtoffers te maken. Wij kunnen je gelukkig vaak wel helpen. 

Ben je telefonisch benaderd of opgelicht? Kom meer te weten over hoe criminelen te werk gaan en welke stappen je kunt ondernemen.

Lees meer over oplichting via de telefoon

Bekijk andere vormen van oplichting

Het kan zijn dat je dan slachtoffer bent geworden van 'smishing': dat is phishing via sms'jes.

Wat doe je met een valse WhatsApp of sms?

  • Klik niet op links of bijlagen in de e-mail, WhatsApp of sms
  • Beantwoord de WhatsApp of sms niet
  • Maak een screenshot van de valse sms of WhatsApp en stuur de screenshot via sms door naar: 097-008 101 095
  • Verwijder de WhatsApp of sms
  • Verder hoef je niets meer te doen

Lees meer over phishing

In de eerste plaats is dat enorm schrikken. Bovenal is het heel naar dat er fraude is gepleegd met jouw bankrekening.

Ben je geld kwijt? Of zijn jouw persoonsgegevens bij criminelen terechtgekomen? Of heb je wel betaald, maar het product nooit ontvangen?

Dit kun je direct doen

Neem contact op met ons

Wil je liever iemand spreken? Bel dan naar 088 - 22 62 630.

Twijfel je of het fraude is? Oplichters blijven nieuwe vormen van fraude bedenken. Laat je hierdoor niet verrassen.

Lees meer over oplichting

Vind recente fraudes

Phishing betekent vissen of hengelen. Cybercriminelen proberen via een valse e-mail binnen te komen op jouw computernetwerk. Dat doen ze door in e-mails gevaarlijke links te verstoppen. Ook proberen ze wachtwoorden te pakken te krijgen. Die e-mails lijken vaak echt en betrouwbaar, dus let goed op. Kom meer te weten over phishing of welke stappen je kunt ondernemen als je per ongeluk op een link hebt geklikt.

Lees meer over phishing

  • Stuur de e-mail altijd zo snel mogelijk door naar ons. Deskundige ABN AMRO-medewerkers onderzoeken de e-mails. Wij ontvangen dagelijks tientallen valse e-mails van onze klanten. Met de valse e-mails die wij samen met andere banken en instanties verzamelen, komen we criminele sites eerder op het spoor. En zo zorgen we ervoor dat deze sites offline gaan.
  • Een verdachte e-mail doorsturen

  • Verwijder de mail uit jouw inbox en vergeet hierbij ook niet prullenbak van de mailbox.
  • Informeer de systeembeheerder van jouw organisatie. Vertel directe collega’s dat je een mail hebt ontvangen die mogelijk vals is. Zo voorkom je verdere schade binnen het bedrijf.
  • Koppel jouw computer, als dat kan, los van het netwerk als je ontdekt dat je op een onbetrouwbare link hebt geklikt, een schadelijke bijlage hebt geopend of als de laptop ander onvoorspelbaar gedrag vertoont. Laat de computer opschonen door een professional. Heeft u bankzaken online geregeld?

    Neem dan ook direct contact op met ons

  • Wil je een valse website melden? Dat kan. Meld de site bij Phishing Initiative, die zorgt dat valse sites uit de lucht gaan zodat ze geen schade meer kunnen veroorzaken. 

Het kan zijn dat je op een website bent terechtgekomen die er uitziet als een betrouwbare site. Maar de kans is groot dat het een site is van een cybercrimineel. Vul hier dus geen gegevens in.

Heb je toch gegevens ingevuld, let dan goed op. Want het kan zijn dat je wordt gebeld door iemand die zegt van een bedrijf te zijn dat je kent en vertrouwt, maar dat is een cybercrimineel. Als dit gebeurt, raak niet in paniek en maak zeker geen geld over. Doe dat ook niet als iemand je belt en zegt van jouw bank te zijn. Als iemand bijvoorbeeld vraagt om je bankrekening veilig te stellen, boek dan geen geld over. Klik ook niet op links en geef geen wachtwoorden.

Geef aan ons door dat je op een link hebt geklikt. Dit doet je door bij ons een melding te doen en aan te geven dat het gaat om een verdachte e-mail of sms. Je kunt ons dan het doorsturen en aangeven dat je op de link hebt geklikt. Vervolgens zullen wij je adviseren welke stappen te ondernemen 

Meld fraude bij ons

Ransomware is kwaadaardige software. Cybercriminelen gebruik ransomware om computers en andere apparaten te gijzelen. Ze blokkeren die dan of versleutelen gegevens. Wil je de computer weer gebruiken of bij jouw gegevens, dan eisen de criminelen vaak losgeld.

Lees meer over ransomware

Malware is kwaadaardige software. Die kan op allerlei manieren jouw systeem bedreigen. Dat kan best onschuldig zijn, maar ook ernstig. Ransomware is een vorm van malware, dus een vorm van kwaadaardige software. Cybercriminelen gijzelen jouw systeem en blokkeren bijvoorbeeld gegevens. Ze eisen dan losgeld, voordat je weer toegang krijgt.

Lees meer over ransomware

Hoe werkt ransomwerk of gijzelsoftware? Hoe kun je opmerken en wat kan je ertegen doen?

Lees meer over ransomware

Kom alles te weten over de aankomende wetgeving van de EU en hoe het uw bedrijf zal beïnvloeden.

Download de NIS2 praktijkgids

Insights nieuwsbrief

  • Duiding bij het economisch nieuws
  • Ontwikkelingen, cijfers en thema's
  • Inspirerende ondernemersverhalen
  • Inzicht van onze sectoreconomen en cyberexperts
  • Verslagen van evenementen