Uw telefoon ontgrendelen via gezichtsherkenning of het automatisch labelen van foto’s – het zijn beide voorbeelden van ‘computer vision’. Dit soort technologie is handig voor iedereen, maar voor sommigen zelfs levensveranderend. De onderneming in deze aflevering ontwikkelde een slimme bril als dagelijks hulpmiddel voor mensen die blind of slechtziend zijn.
Klik op de afspeelknop om de podcastaflevering 'Computer vision: Een slimme bril voor blinden' te beluisteren.
Ferkan Metin is productmanager bij Envision, een bedrijf dat ‘smart glasses’ ontwikkelt voor mensen die blind of slechtziend zijn. Hoewel het grote publiek nog niet warm lijkt te lopen voor slimme brillen die bijvoorbeeld foto’s kunnen maken en extra informatie over de omgeving direct in beeld tonen, lost het product van Envision voor zijn doelgroep een heel concreet probleem op. De bril kan onder andere objecten in de directe omgeving van de drager benoemen, en vragen beantwoorden over teksten.
Door het gebruik van geavanceerde AI-modellen zijn machines steeds beter in staat om de wereld om zich heen te ‘zien’ en zelfs situaties correct te interpreteren. Op termijn zal dit leiden tot smart glasses die blinden en slechtzienden moeiteloos door het verkeer gidsen. Tot die tijd zijn er de huidige oplossingen, zoals apps die naasten via een videoverbinding direct laten meekijken met de gebruiker, of ‘spatial audio’, waarmee geluidssignalen de gebruiker naar een vooraf geprogrammeerde bestemming leiden.
Met hun gast bespreken hosts Harry Dijkema en Julia Krauwer de kansen en uitdagingen rond inclusieve technologie, en een eventuele doorbraak voor slimme brillen bij de massa. De Apple Vision Pro zou hierin een rol kunnen spelen. Sinds de introductie van deze slimme headset speculeert de tech-gemeenschap luid over een nieuw tijdperk waarin het dragen van smart glasses en ‘augmented’- en ‘virtual reality’-brillen de normaalste zaak van de wereld is.
Al tijdens zijn afstuderen aan de TU Delft raakte Ferkan Metin betrokken bij de ontwikkeling van de Envision Glasses. Als productmanager is hij nu verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van het product. Het bedrijf houdt zich primair bezig met softwareontwikkeling, en kiest daarvoor de meest geschikte ‘wearable’ van derden. Momenteel is dat de Google Glass, maar Envision sluit naar de toekomst niet uit ook andere soorten hardware te gaan gebruiken.
Het is verbazingwekkend hoe accuraat AI nu beelden kan omschrijven en vragen erover kan beantwoorden.
Nederland is een tech- en ondernemersland. In de podcast ‘De Innovatiegolf’ komen ondernemers aan het woord die op een specifieke innovatiegolf zijn gesprongen. Waar leidt deze golf naartoe en wat betekenen de onderliggende technologische ontwikkelingen voor mens, maatschappij en planeet? En wat kunnen andere ondernemers doen om op diezelfde innovatiegolf mee te surfen? Ontdek het in de podcast ‘De Innovatiegolf’.
Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends