5 privé-thema's voor de startende ondernemer

Een eigen bedrijf starten kan geweldig zijn. Maar heeft u er ook bij stilgestaan dat een eigen onderneming gevolgen kan hebben voor uw privéleven? We bespreken de 5 grootste privé-veranderingen en geven u tips en adviezen.
1. Een goede werk-privébalans is essentieel
Eigen baas zijn, geeft vrijheid. Of u dit nu doet in een eenmanszaak, in een bv, of samen met een compagnon in een v.o.f. of maatschap. Ondernemen biedt kansen. Maar het risico bestaat dat u zo opgaat in uw (nieuwe) onderneming dat uw privéleven er bij inschiet. Een ‘negen-tot-vijf-mentaliteit’ is de meeste ondernemers namelijk vreemd. De grootste uitdaging voor starters is dan ook het vinden (en houden) van een goede balans tussen werk en privé. Zorg dat u alles zowel zakelijk als privé goed regelt.
2. Open een zakelijke rekening
Houd als ondernemer uw privé- en zakelijke rekeningen gescheiden. Met een afzonderlijke zakelijke bankrekening kunt u gemakkelijker onderscheid maken tussen privébetalingen en zakelijke transacties. En daardoor is het resultaat van uw bedrijf sneller en beter zichtbaar. Via de zakelijke bankrekening kunt u ook eenvoudig betalingen doen aan leveranciers en uiteraard ook betalingen ontvangen van klanten. Een zakelijke rekening is officieel niet verplicht, maar wij staan niet toe dat een privérekening voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Wist u trouwens dat u tegenwoordig via Tikkie voor Zakelijk heel gemakkelijk uw betalingen kunt ontvangen van uw (toekomstige) klanten?
3. Beperk uw aansprakelijkheid
Hoe richt u uw bedrijf juridisch in? En welke juridische en fiscale spelregels zijn van toepassing op u en uw bedrijf? Een belangrijk aandachtspunt hierbij is aansprakelijkheid. In hoeverre bent u persoonlijk aansprakelijk als uw bedrijf onverhoopt niet goed loopt? En kunt u die aansprakelijkheid beperken?
Bij een eenmanszaak bijvoorbeeld, bent u privé voor 100% aansprakelijk. Dus ook uw privébezittingen lopen dan risico. U moet daarom goed nadenken over de manier waarop u, en bijvoorbeeld uw partner, bezittingen verdelen. Let hierbij wel op: soms zetten ondernemers zoveel mogelijk bezittingen op naam van hun partner, om zo risico's voor hun privébezittingen te verkleinen. Dat kan dat in de toekomst ook nadelig uitpakken. Bijvoorbeeld als er een scheiding volgt. Om bezittingen van uw partner te beschermen, kunt u huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris.
U kunt ook een bv oprichten in plaats van een eenmanszaak. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) van de bv kan wel persoonlijk aansprakelijk zijn in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld bij borgstelling, onbehoorlijk bestuur of als de bv te veel dividend uitkeert aan de DGA.
4. Zorg voor goede verzekeringen
Niet alleen het afsluiten van een ziektekostenverzekering is verstandig voor startende ondernemers, ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (of een alternatieve vorm om uzelf tegen verlies van inkomen te beschermen zoals bijvoorbeeld een broodfonds) of een overlijdensverzekering, zijn verzekeringen waar u als ondernemer eigenlijk niet zonder kunt. Daarnaast is het als ondernemer noodzakelijk om bedrijfsverzekeringen zoals rechtsbijstand of bedrijfsaansprakelijkheid af te sluiten om risico’s zoveel mogelijk te beperken.
5. Veranderingen in uw belastingaangifte
Ook ondernemers moeten jaarlijks de aangifte inkomensbelasting indienen. Bij loondienst vermeld u uw salaris altijd in box 1 van de inkomstenbelasting. Als u nu bijvoorbeeld een eenmanszaak heeft, dan moet u een bedrag bij ‘winst uit onderneming’ opgeven. In 2023 is het basistarief 36,93% en het toptarief 49,5% in box 1. Het toptarief geldt als het belastbaar inkomen in box 1 hoger is dan € 73.030. Deze tarieven zijn gelijk voor ondernemers en werknemers, maar fiscale ondernemersfaciliteiten kunnen er onder bepaalde voorwaarden voor zorgen dat de effectieve belastingdruk voor een ondernemer een stuk lager kan uitkomen.
De keuze voor eenmanszaak of B.V. heeft ook gevolgen voor de belastingheffing. Bij een B.V. heeft u nog steeds te maken met box 1 vanwege het door u van de B.V. genoten salaris, maar ook met vennootschapsbelasting. Deze belasting is de B.V. verschuldigd over de winst. Het belastingtarief is 19% over de eerste € 200.000 aan belastbare winst in 2023. Voor zover de belastbare winst hoger is, bedraagt het tarief 25,8%.
Laatstgenoemde tarieven zijn lager dan bovengenoemde tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting. Om een eerlijke vergelijking te maken, moet u ook rekening houden met de inkomstenbelasting in box 2 als u het resterende bedrag als dividend uit uw B.V. zou ontvangen. In 2023 is dit tarief 26,9%. De gecombineerde belastingdruk van vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting komt in 2023 uit op circa 40,8%, rekening houdend met 19% vennootschapsbelasting en 26,9% inkomstenbelasting over de resterende 81%.
In de praktijk blijkt een B.V. fiscaal pas aantrekkelijker bij een relatief hoge belastbare winst. De hoogte daarvan is afhankelijk van diverse factoren. Maar vaak kiezen (startende) ondernemers ook bij een lage belastbare winst meteen voor een B.V. om de aansprakelijkheid zo veel mogelijk te beperken en met de intentie om snel van start-up naar de scale-up fase te gaan!