Javascript is required

Oplichting via de telefoon

kunnen u opbellen, en doen dan alsof ze een medewerker van de bank zijn. Bijvoorbeeld van onze fraudedesk. Er zijn ook oplichters die zich voordoen als een medewerker van een bekend bedrijf, zoals Microsoft. Lees wat oplichters vaak doen bij oplichting via de telefoon.

Wat oplichters vaak doen

Oplichters kunnen zich (telefonisch) voordoen als medewerker van uw bank. De nepbankmedewerker zegt dat er een probleem is met uw betaalrekening. Bijvoorbeeld dat deze gehackt is of dat er verdachte transacties te zien zijn. Dit is niet waar, maar zo probeert de oplichter u ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen. Oplichters kunnen erg overtuigend zijn omdat ze doen alsof ze veel over u weten. Deze gegevens hebben ze vaak verkregen via datalekken of door phishing. Vertrouwt u het niet? Geef geen gegevens door, maak geen geld over en meld het verdachte gesprek aan ons.

Tips om te controleren of het telefoontje echt of nep is

  1. Wij vragen u nooit om geld over te boeken
    Ook niet naar een zogenaamde ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet.
  2. Wij zetten u nooit onder druk om zo snel mogelijk te handelen 
    Bij vermoeden van fraude hebben we namelijk zelf de mogelijkheid om uw rekening te blokkeren als dat nodig is.
  3. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door via de telefoon 
    U weet niet wie er aan de andere kant van de lijn is. Geef dus nooit persoonlijke gegevens of uw beveiligingscodes door via de telefoon.
  4. Zoek zelf het telefoonnummer en bel terug
    Als uw bank u belt, kan het geen kwaad om kort te luisteren. We kunnen u bijvoorbeeld bellen omdat uw persoonlijke gegevens niet compleet zijn of omdat we willen weten hoe u onze dienstverlening ervaart. Maar blijf kritisch, vooral als u onder druk wordt gezet om actie te ondernemen. Twijfelt u? Verbreek dan de verbinding en zoek zelf het telefoonnummer van uw bank. Bel vervolgens terug, wacht totdat u een medewerker spreekt en controleer of het verhaal klopt. Alle telefoonnummers van ABN AMRO vindt u hier.

Krijg ik mijn geld terug bij oplichting?

Heeft u zelf geld overgeboekt, maar blijkt later dat u bent opgelicht? Omdat u zelf de betaalopdracht heeft gedaan, zijn banken niet verplicht de financiële schade te vergoeden. Toch hebben de banken besloten dat zij klanten die in het verleden slachtoffer zijn geworden van bankhelpdeskfraude, onder bepaalde voorwaarden, een schadevergoeding aanbieden. Een van die voorwaarden is, dat het slachtoffer aangifte heeft gedaan bij de politie. Bent u slachtoffer van bankhelpdeskfraude en wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding? Laat ons weten wat er aan de hand is, dan gaan we u helpen.

Andere vormen van fraude