Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Voorbereiden op een erfenis

Een dubbel gevoel

Een erfenis ontvangen heeft twee kanten. U moet afscheid nemen van een dierbare. En de erfenis die u ontvangt, wilt u graag een mooie bestemming geven. Of er iets bijzonders mee doen. Graag helpen wij u verder met oplossingen om u voor te bereiden op uw erfenis.

 

Familievermogen ontvangen

Het ontvangen van het familievermogen van de ouders. In alle gevallen draait het om veel meer dan alleen om geld. Het gaat om de wensen van de ouders én de wensen van de kinderen. Hoe ga je dat gesprek aan en wanneer? Kijk en luister naar het verhaal van Annette en haar broers.

We hebben een aantal voorbeelden van klanten en scenario’s uitgeschreven en gebundeld in een boek.

3 vragen om uzelf te stellen als het om een erfenis gaat

Wil ik de erfenis aanvaarden of niet?

De eerste vraag is: wilt u de erfenis wel aanvaarden? En zo ja, op welke manier? U kunt kiezen uit (zuiver) aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden. Het is verstandig hier een notaris over te raadplegen.

Beleggen of leningen aflossen?

Het is goed om na te denken wat u met uw erfenis wilt doen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld beleggen of uw hypothecaire leningen aflossen. Maak de verschillende opties inzichtelijk en praat hierover met een adviseur. 

Wie gaat mijn vermogen erven?

Nu u over vermogen beschikt is het ook belangrijk dit alvast goed vast te leggen voor de volgende generatie. Aan wie wilt u na laten of gaat u misschien een deel van uw vermogen schenken?

ABN AMRO

Ondersteuning wanneer het telt

Een erfenis ontvangen kan ingewikkeld zijn. Vaak is vermogen verspreid en niet ondergebracht op 1 plek. Dan nog bepalen wat u met uw erfenis gaat doen: misschien wilt u uw (hoge) hypotheek versneld aflossen. Of gaat u liever beleggen? Als u kinderen heeft, vraagt u zich wellicht ook af hoe u hen kunt voorbereiden op een erfenis. Terwijl die vragen op u af komen, heeft u ook nog te maken met een verlies. We staan u graag bij met antwoorden op uw vragen in een uitdagende periode.

Bereidt u voor met deze oplossingen

Vermogensplanning

Vermogen staat vaak niet op 1 plek. Welke bestemming krijgt uw aankomende erfenis? Een Vermogensplan geeft inzicht.

  • Voor particulieren en ondernemers 
  • Inzicht en overzicht
  • Een persoonlijk plan voor uw financiële doelen

Connect

Gaat u (binnenkort) een vermogen erven van uw ouders? Met Connect kunt u zich goed voorbereiden op de toekomst.

  • Speciaal voor kinderen van onze klanten (vanaf 35 jaar)
  • Alle voordelen van Private Banking
  • Ondersteuning bij elke stap

Next

Met Next kunnen de jongvolwassen kinderen van onze klanten zich op interactieve wijze voorbereiden op het hebben van vermogen.

  • Voor jongvolwassenen van 18-30 jaar
  • Eigen Next Coach
  • Toegang tot de Next Academy

Meest gestelde vragen over het ontvangen van een erfenis

Het is vaak de vraag van mensen of ze zonder meer een nalatenschap moeten aanvaarden of dat ze een voorbehoud moeten maken. Aan zuiver aanvaarden kunnen nogal wat vervelende gevolgen zitten. Als u meer wilt weten over beneficiair aanvaarden in relatie tot de nalatenschap van de langstlevende kijkt u in ons artikel ‘Hoera, de langstlevende is failliet'. Bent u onzeker of de nalatenschap uiteindelijk positief uitpakt, maak dan een voorbehoud.

Een uitsluitingsclausule bepaalt dat de erfenis of schenking niet tot de huwelijksgemeenschap behoort. Zo wordt voorkomen dat het vermogen door een huwelijk gemeenschappelijk bezit wordt van bijvoorbeeld een kind en zijn of haar partner. U hoeft het vermogen niet te delen als het huwelijk eindigt door een echtscheiding, als de erflater deze clausule heeft opgenomen in het testament. Deze clausule is min of meer een standaardbepaling in testamenten en wordt meestal ook verbonden aan grotere schenkingen. Laat u informeren en adviseren door uw notaris.

Een groot vermogen erven kan prettig zijn. Maar het heeft zeker aandacht nodig. En dat vereist maatwerk. Vaak zijn zowel vermogensbehoud als vermogensgroei belangrijk. Vergeet niet de invloed van belastingen en inflatie in deze.  Een vraag die daarmee samenhangt, is: ‘hoeveel risico kan en wil ik lopen met mijn vermogen? Het antwoord op deze vraag is ook niet zonder meer te geven en afhankelijk van uw doelen.  Wij gaan graag met u in gesprek en kunnen u met Vermogensplanning inzicht verschaffen in de mogelijke antwoorden op deze vraag.

Beleggen kent risico's. Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Rentmeesterschap over vermogen houdt ook in dat u rekening houdt met de mogelijkheid dat uzelf wat overkomt. Zorg er eerst voor dat uw huwelijksvermogensrechtelijke situatie, uw testament en uw levenstestament goed past bij uw nieuwe situatie. Wij kunnen dit voor u beoordelen door aandachtspunten voor u op te stellen met Estate Planning. Wij geven zo guidance. Het advies en de uitwerking vindt plaats bij uw notaris en andere adviseurs.
Het kan zeker fijn zijn andere mee te laten delen met uw welvaart. Hier geldt ook; laat u goed adviseren. Heeft u voldoende inzichtelijk wat het effect is op uw eigen wensen? Verschillende vormen hebben een verschillende financiële impact. Zorg er eerst voor eerst dat inzichtelijk te krijgen alvorens zonder meer schenkingen te verrichten. Ook hier kunnen wij u inzicht bieden. Zie ook, vermogensoverdracht kind

In gesprek over het ontvangen van een erfenis?

heeft u een vraag over de ontvangst van een (aankomende) erfenis of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en we bellen u binnen één werkdag terug.

Bel ons direct

We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.