Javascript is required

Praktijk aan huis beginnen

Bedrijf aan huis beginnen

Als kapper, psycholoog of schoonheidsspecialist kunt u uw klanten bij hen thuis bezoeken of ze ontvangen in een gehuurde bedrijfsruimte. Maar u kunt ook een ruimte in of bij uw eigen huis als salon of praktijk inrichten. Bijvoorbeeld de garage of een speciaal daarvoor (aan)gebouwde ruimte. Welke voordelen heeft een praktijk aan huis en waarmee moet u rekening houden?

De voordelen

Wonen en werken op hetzelfde adres kan veel voordelen hebben. U staat niet in de file, u hoeft niet door de regen om op uw werk te komen en na werktijd bent u direct weer thuis. Ook hoeft u bijvoorbeeld geen huur te betalen voor een bedrijfsruimte.

1. Controleer het bestemmingsplan van de gemeente

Informeren bij de gemeente naar de mogelijkheden en het bestemmingsplan van uw gemeente. Dit geldt zowel voor een koopwoning als een huurhuis. In het bestemmingsplan staan de voorwaarden voor het oprichten van een bedrijf aan huis. Bijvoorbeeld welk deel van uw woning u voor uw bedrijf mag gebruiken. De meeste gemeenten stellen dat maximaal eenderde van je woning dienst mag doen als bedrijfsruimte. Denk ook aan de volgende regels:

  • Is het toegestaan om reclame aan de gevel te hangen om uw bedrijf te promoten?
  • Mag u cliënten thuis ontvangen?
  • Is er een minimale oppervlakte aan parkeergelegenheid aanwezig?
  • Zijn er regels rondom het gebruik van schadelijke stoffen (zoals bij een kapsalon) van toepassing. 

De gemeente heeft ook zicht op de concurrentie in de omgeving en kan hier beleid op voeren. U bent daarnaast bij wet verplicht om de ruimte zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die slecht ter been zijn. Denk ook na over de veiligheid van de ruimte wanneer u er cliënten ontvangt.

2. Breid uw werkruimte uit

U kunt een bestaande ruimte zakelijk in gebruik nemen, maar u kunt ook een extra ruimte aan uw huis of in de tuin bouwen. Voordeel hiervan is dat u het helemaal naar eigen wens kunt inrichten, waarbij u rekening houdt met de voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor aftrek van de inkomstenbelasting (zie verderop). 

U kunt ook met extra bebouwde vierkante meters de waarde van uw woning verhogen. Houd er rekening mee dat een verhoogde WOZ-waarde invloed heeft op de Onroerendezaakbelasting (OZB) en de inkomstenbelasting. U heeft er voordeel van wanneer u de woning gaat verkopen. Ook moet u bij de Belastingdienst aangeven of de nieuwbouw privé is of bij uw onderneming hoort. Wanneer u meer dan 90% van de ruimte voor werkdoeleinden gebruikt, bent u verplicht dit op te geven als zakelijk vermogen. U moet voordat u gaat bouwen met een aantal zaken rekening houden: 

  1. Controleer het bestemmingsplan. Of u op uw grond mag bouwen, staat in het bestemmingsplan van de gemeente. De regels hiervoor verschillen per locatie en per gemeente. Soms mag u bijvoorbeeld wel een aanbouw aan uw woning maken, maar uitsluitend voor privégebruik. Of u mag een maximaal aantal vierkante meters van de grond bebouwen. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie. 
  2. Denk aan de bouwvergunning. Wanneer u gaat bouwen met als doel het nieuwe pand zakelijk aan uw bedrijf te koppelen, dan heeft u altijd een bouwvergunning van uw gemeente nodig.

3. Maak gebruik van de financiële voordelen

Wanneer u de garage of een aparte ruimte bij uw woning in gebruik neemt voor uw bedrijfsactiviteiten, kan het zijn dat u de kosten die u hiervoor maakt, kunt aftrekken van de belasting. Denk aan de kosten voor onderhoud, energie en de inboedel van de ruimte. U moet dan voldoen aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor het uiterlijk en gebruik van de werkruimte. De Belastingdienst heeft een praktische rekenhulp ontwikkeld, waarmee u kunt nagaan of u de kosten voor uw werkruimte mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Het is verstandig om daarnaast helder advies te vragen bij een adviseur. 

De ruimte moet bijvoorbeeld beschikken over eigen sanitaire voorzieningen en een aparte ingang. In feite moet de ruimte als volledig zelfstandig kunnen worden beschouwd. Als het gaat om het gebruik, dan moet u minimaal 10% van de ruimte zakelijk gebruiken en tenminste 70% van uw inkomen verdienen met werkzaamheden in of vanuit deze ruimte. Kosten voor een werkruimte in uw huurwoning kunt u niet aftrekken.

4. Vergeet uw verzekeringen niet

Let op uw verzekeringen. Wanneer u uw werkruimte bij de Belastingdienst opgeeft voor zakelijk gebruik, moet u hier aparte bedrijfsverzekeringen voor afsluiten. De inboedelverzekering en opstalverzekering van uw woning zijn voor uw privébezittingen en het huis zelf. Ze dekken de schade aan bedrijfsmiddelen en de werkruimte niet.

De voordelen op een rij

  • U bent snel thuis en kunt het werk daardoor gemakkelijker combineren met gezin of mantelzorg 
  • U heeft geen kosten aan huur
  • De waarde van uw woning neemt mogelijk toe 
Zelfstandig kapster Jeanet dacht ook aan de toekomst toen ze een bedrijfsruimte in haar tuin liet bouwen. Het gebouwtje kan later worden gebruikt als woning voor haar vader. Lees in het interview welke voordelen zij ervaart en hoe ze dit heeft aangepakt.

Lees verder

Wilt u voor uzelf beginnen? Aan de slag als freelancer naast uw baan in loondienst, of direct fulltime als zzp'er? Lees u dan vooraf goed in. Bekijk het overzicht van alle artikelen over Starten als zzp' er.

Lees ook