Personeel vinden op krappe arbeidsmarkt

De economie trekt aan, de werkloosheid neemt af. Goed nieuws, behalve als je als ondernemer op zoek bent naar nieuw personeel. Hoe vind je nieuwe medewerkers in een krappe arbeidsmarkt? Niels den Daas, mede-eigenaar van ICT-bedrijf CodeBridge, werkt samen met verschillende recruitmentbedrijven.
De arbeidsmarkt wordt krapper en het vinden van goed personeel wordt moeilijker. Een vacature plaatsen is vaak niet meer genoeg. Wie op zoek is naar een baan, kan tegenwoordig kiezen uit verschillende werkgevers. Dat merkt ook Niels den Daas, mede-eigenaar van softwarebedrijf CodeBridge. In de ICT-sector is personeel nog schaarser dan in andere branches. Daarom heeft Niels zijn werving en selectie uitbesteed aan recruiters.
Werving en selectie uitbesteden
Niels werkt samen met ‘een stuk of 10’ recruitmentbedrijven. Zij gaan voor de ICT-ondernemer op zoek naar personeel dat aan zijn eisen voldoet. De recruiter rekent een bedrag als een geschikte kandidaat in dienst treedt bij Niels. Dit is meestal een percentage van het jaarsalaris, zoals het volgende voorbeeld laat zien.
Lokaal zoeken
Niels laat de recruiters zoeken naar personeel uit de regio. “Je kunt wel iemand aannemen die buiten de regio woont, maar die gaat zich na een tijd toch ergeren aan de reistijd. Bovendien kan hij ook makkelijk werk vinden in zijn eigen woonplaats. Voor de lange termijn is het daarom beter om te werken met lokaal personeel.”
Ga niet overhaast te werk
Niels moet snel reageren als recruiters een geschikte kandidaat vinden. “De vijver staat hartstikke droog. Als er een programmeur ‘op de markt’ komt, dan krijg ik meteen 5 mails van verschillende recruiters, met allemaal dezelfde persoon als voorstel. Wil je die persoon hebben, dan moet je ook direct reageren. Morgen ben je te laat.”
De ICT-ondernemer wil ondanks de druk niet te snel beslissingen nemen. “In de eerste jaren hebben we veel geld verloren aan recruiters die mensen aanleverden, maar na een paar maanden alweer vertrokken.”
Kandidaat overtuigen
Als er een geschikte kandidaat is, moet hij of zij nog wel overtuigd worden om voor CodeBridge te komen werken. Geld speelt niet zo’n grote rol als buitenstaanders misschien zouden denken, vertelt Niels. “Ze zoeken vooral een leuk team en afwisseling in het werk. ICT’ers willen niet jarenlang aan 1 product werken, ze willen verschillende projecten. Het zijn vakidioten, dus ze willen ook een goed team waarmee ze kunnen sparren en nieuwe dingen ontdekken.”
Dat bedrijven tegen elkaar opbieden voor de beste secundaire arbeidsvoorwaarden komt volgens Niels bijna niet voor. “De lonen zijn inmiddels zo opgelopen, dat mocht de programmeur graag een auto van de zaak willen, dit geen probleem is. Daar komen we in het eerste gesprek meteen uit.” Daarnaast vindt een programmeur de leerkansen, het type bedrijf en de klussen waaraan hij moet gaan werken veel belangrijker. “Ik merk dat programmeurs continu uitgedaagd willen worden om te werken met de nieuwste technieken.”
Tip: onderhandel met recruiter
Een recruiter vraagt meestal 25% van het jaarsalaris van de aangeleverde medewerker. In dat percentage zit vaak nog wat ruimte, is de ervaring van Niels. “Wij proberen het terug te brengen naar 20%. Ook willen we een terugbetaling als de medewerker binnen korte tijd toch vertrekt.” Dat wil hij ook als tip meegeven aan andere ondernemers. “Vaak zijn recruiters daar niet zo happig op. Maar zij beloven goed voorwerk te verrichten, dus mag daar ook wel een garantie tegenover staan.”
Tip: lees ook het artikel over personeel vinden via een detacheringsbureau.
Lees verder
Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over groeien als onderneming.