Javascript is required

Duurzame bouwregelgeving: Dutch wise, European foolish?

Leontien de Waal

De norm voor de Mpg wordt in 2025 verder aangescherpt. Op zich een positieve ontwikkeling die stimuleert om meer circulair te bouwen, maar toch een puntje van kritiek. Het berekenen van een Mpg (Milieu Prestatie Gebouwen) is op dit moment erg complex. Het vereist namelijk dat er subscores worden bepaald op basis van wel negentien onderliggende milieu- impactcategorieën.

Slechts vier daarvan zeggen iets over CO₂, terwijl het reduceren van CO₂-emissies een van de belangrijkste manieren is om de opwarming van de aarde af te remmen. Het bepalen van een Mpg-score lukt alleen door gebruik te maken van de milieuverklaringen uit Nationale Milieudatabase. Ondanks recente opschalingsacties is het aantal milieuverklaringen nog altijd relatief beperkt.

"Het berekenen van een Mpg (Milieu Prestatie Gebouwen) is op dit moment erg complex. Het vereist namelijk dat er subscores worden bepaald op basis van wel negentien onderliggende milieu- impactcategorieën."

Beperken CO2 uitstoot op korte termijn

Laten we kijken naar het belang van CO₂-emissies in de Mpg-eindscore; die worden nu gemiddeld voor meer dan 50 procent meegewogen. Dat gaat toch goed, hoor ik u denken, maar dat is te kort door de bocht. De Mpg-berekening biedt namelijk ruimte om de CO₂-uitstoot van bouwmaterialen over een levensduur van 75 jaar (tot en met de sloop van een pand) uit te smeren. Daarmee ontbreekt de prikkel tot het beperken van CO₂-uitstoot op de korte termijn, in de productiefase en bouwfase, juist wanneer de milieu-impact het grootst is.

Global Warming Potential score opmaat voor benchmark

Een aantal Europese landen stuurt inmiddels al op een zogeheten Global Warming Potential-score (GWP-score) die juist focust op de reductie van CO₂-uitstoot bij productie en bouw. De GWP-score staat ook centraal in nieuwe Europese wetgevingseisen en rapportageverplichtingen voor bedrijven, respectievelijk de Energy Performance Buildings Directive IV en de EU Taxonomy|CSRD. Naar verwachting wordt vanaf 2027 een GWP-berekening vereist en in de jaren erna volgt een minimale prestatie-eis. Europese ontwikkelingen bieden dus een kader voor het sturen op CO₂-uitstoot met als bijkomend voordeel dat het veel makkelijker uitlegbaar is dan een ingewikkeld kengetal dat de milieu-impact uitdrukt in euro’s per vierkante meter.

Leren van de lessen rondom energie efficiency

Die uitlegbaarheid en het Europese kader waren eerder drijvende krachten achter het succesvol verbeteren van de energie-efficiency in de Nederlandse gebouwde omgeving. Iedere Europese lidstaat snapt dat het verminderen van energieverbruik in gebouwen leidt tot CO₂-reductie en een betere BENG-score en energielabel, de gehanteerde maatstaven voor energie-efficiency. Het energielabel is vervolgens door beleggers en banken omarmd en een ‘goed’ of te verbeteren energielabel wordt ook als voorwaarde in financieringen meegenomen.

"Laat een volgend kabinet voorkomen dat we ‘Dutch wise’, maar ‘European foolish’ handelen en de verduurzaming van de gebouwde omgeving afremmen."

GWP eis voorlopig uit zicht

Demissionair minister Hugo de Jonge stelt de keuze voor het verplichten van een GWP-eis voorlopig uit. Dat is zonde, want het is nu eens niet de Europese regelzucht, maar complexe Nederlandse regelgeving die een verdere CO₂-reductie in gebouwde omgeving in de weg lijkt te staan. Laat een volgend kabinet voorkomen dat we ‘Dutch wise’, maar ‘European foolish’ handelen en de verduurzaming van de gebouwde omgeving afremmen.

Deze column is eerder verschenen in Cobouw op 31 oktober 2023

Over de auteur

Leontien de Waal is sectorbanker Bouw. Zij volgt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving. Haar ervaring en netwerk, aangevuld met kennis uit de studie Master City Developer (gebiedsontwikkeling), brengt ze in bij klanten van ABN AMRO.

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Goed om te weten over Subsidie Expertise

Subsidie voor duurzame gebouwen

Wilt u als ondernemer meer weten over de mogelijkheden van subsidie voor duurzame gebouwen? Onze subsidie experts informeren u graag over de subsidiemogelijkheden en ontzorgen u bij het gehele aanvraagtraject.

ABN AMRO

Meld u aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends