Marijn sprak twee keer met een budgetcoach

In de meeste gevallen zoeken mensen pas hulp als zij schulden hebben, of merken dat zij steeds vaker een rekening niet kunnen betalen. Of als ze weten dat ze meer geld uitgeven dan er binnenkomt.
Maar ook als je prima met geld om kunt gaan, is het fijn en heel handig om met een van onze budgetcoaches te praten. Dat vindt ook tweedejaars student Nederlands Marijn. Zij sprak twee keer met een budgetcoach.
Hoe heb jij met geld leren omgaan?
Van huis uit heeft Marijn goed met geld leren omgaan. Als klein meisje kreeg ze al zakgeld, waarmee ze mocht doen wat ze wilde. En toen ze naar de middelbare school ging, stopten haar ouders haar ze ook 'eetgeld' toe om een broodje te kunnen kopen. Maar dat 'eetgeld' wilde ze in eerste instantie niet uitgeven. Marijn: “Ik wilde geld sparen voor later. Dus als ik zo weinig mogelijk uitgaf, zou ik later meer geld hebben. Ik was dus eigenlijk altijd maar aan het sparen”. Haar ouders moesten Marijn aanmoedigen om dat geld ook echt aan eten uit te geven. Ze wilden mij leren om met geld om te gaan, en daar hoort geld uitgeven ook bij. Gelukkig is het helemaal goed gekomen, want Marijn doet naast haar studie genoeg leuke dingen die geld kosten.
Waarom nam je contact op met een budgetcoach?
Zodra je 18 wordt, en je gaat werken of studeren, en misschien wel op kamers gaat, verandert er wel het een en ander. En dat is best ingewikkeld. Dat vond Marijn ook: “Welk betaalpakket is handig en welke verzekeringen zijn verplicht? Kom ik in aanmerking voor zorg- en huurtoeslag, hoe zit het met een energietoeslag? Ik wilde alles graag op een rijtje hebben, en daar samen met iemand naar kijken”.
Hoe vond je het om een afspraak te maken met een budgetcoach?
Marijn vertelt: ‘Ik vond het best wel spannend om een afspraak te maken met een budgetcoach. Je gaat toch met iemand in gesprek over je geldzaken met iemand die je helemaal niet kent. En praten over je geldzaken vind ik best privé. Gelukkig had ik me helemaal voor niets zorgen gemaakt. De budgetcoach was hartstikke aardig. Ik vond het bijvoorbeeld helemaal niet moeilijk om te vertellen dat ik de week daarvoor lekker uitgebreid uit eten was geweest met vriendinnen.
Waar heeft de budgetcoach jou mee geholpen?
Net als andere studenten wist Marijn hoeveel geld er ongeveer maandelijks binnenkwam en hoeveel ze uitgaf. En of ze daar een beetje mee uit zou komen. Met dit overzicht kan een budgetcoach je j helpen. Want ook al heb je net als Marijn niet veel zorgen over geld, het blijft lastig om te weten hoe je er precies voor staat. “Kleine uitgaven tussendoor, een keertje met vrienden wat eten. Als je erop gaat letten, is het toch altijd meer dan je denkt”.
Hoe ging het gesprek met de budgetcoach?
Marijn heeft twee keer met haar budgetcoach gesproken. Eerst hebben ze samen naar haar financiële situatie gekeken, en dan met name naar haar inkomsten en uitgaven, en naar de kosten die ze maakt. Ook gaf ze Marijn direct wat tips. Het tweede gesprek was na een maand of twee. Tijdens dat gesprek spraken ze vooral over haar inkomsten uit bijvoorbeeld een bijbaantje en de toeslagen die je kunt aanvragen. “Het kwam erop neer dat ik er goed voor stond, en ik ook goed met mijn geld omging.”
Zou je de budgetcoach aanraden bij andere studenten?
“Ik zou het andere studenten zeker aanraden met een budgetcoach te praten. En helemaal als je het lastig vindt om met geld om te gaan. Een gesprek met de budgetcoach kost je weinig tijd en het levert je sowieso goede tips op”.