Wat te doen met uw oudedagsreserve?

Als zelfstandig ondernemer mocht u elk jaar een deel van uw ondernemingswinst reserveren voor de opbouw van uw pensioen. Deze mocht worden toegevoegd aan een fiscale oudedagsreserve (FOR). Vanaf 1 januari 2023 mag u geen geld meer toevoegen aan de FOR. Wel blijft de opgebouwde FOR bestaan. Wat kunt u daar nog mee doen?
Wie kon van een oudedagsreserve gebruik maken?
De regeling was uitsluitend bestemd voor zelfstandig ondernemers die inkomstenbelasting betalen. Dat zijn ondernemers met een eenmanszaak, een vennootschap onder firma of een maatschap. Een DGA komt hiervoor niet in aanmerking. De oudedagsreserve wordt altijd voor u persoonlijk opgebouwd. Dit betekent dat u en uw eventuele zakelijke partner ieder afzonderlijk een FOR kunnen opbouwen.
Reservering oudedagsreserve leidde tot belastinguitstel
De FOR is een boekhoudkundige reserve. U hoeft hiervoor nog geen geld opzij te zetten. Door elk jaar een percentage van de ondernemingswinst toe te voegen aan de FOR is er sprake van uitstel van inkomstenbelasting. De gehele FOR valt op zijn laatst bij het stoppen van uw bedrijf weer vrij in de ondernemingswinst. Eventueel kunt u eerder een deel van de FOR laten vrijvallen.
Het risico bestaat wel dat “op papier” de FOR is opgebouwd, maar dat er geen vermogen tegenover staat, waardoor in feite bij pensionering geen pensioen is opgebouwd. En over de opgebouwde FOR moet nog inkomstenbelasting worden betaald. Ga met uw accountant in gesprek over wat wijsheid is voor de opgebouwde FOR in uw onderneming.
Uw oudedagsreserve omzetten in een lijfrente
Als u voldoende liquiditeiten heeft, kunt u (een deel van) uw FOR omzetten in een lijfrente, zonder dat u per saldo inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het is geen noodzaak om te wachten tot het staken van uw onderneming, met als risico dat u dan geen liquiditeiten meer heeft, en dus geen pensioen heeft opgebouwd.
Over een gehele of gedeeltelijke vrijval van de FOR moet u inkomstenbelasting betalen. Dit kunt u voorkomen door de FOR direct om te zetten in een lijfrente. Deze kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij of bank. De storting van de FOR in een lijfrente mag u als aftrekpost meenemen in uw belastingaangifte. Per saldo verloopt op deze manier het omzetten van uw FOR in een lijfrente fiscaal neutraal.
Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:
- U mag tussentijds geen geld opnemen van uw afgesloten lijfrente
- De uitkeringen dienen uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd in te gaan
- U moet later het opgebouwde vermogen in termijnen laten uitkeren. Over deze uitkeringen wordt in box 1 inkomstenbelasting geheven
Hoe vanaf 2023 (verder) pensioen opbouwen?
Zelfstandig ondernemers hebben vanaf 2023 dezelfde mogelijkheid om evenveel pensioen op te bouwen als een werknemer met een pensioenregeling van hun werkgever. Dit komt omdat de opbouwmogelijkheid sinds kort voor een lijfrente flink verruimd is waardoor u vanaf 1 januari 2023 méér pensioen kunt opbouwen.
- De fiscale jaarruimte is verruimd van maximaal 13,3% naar 30% van uw inkomen
- De reserveringsruimte is ook uitgebreid van 7 jaar naar 10 jaar. Indien u tot 10 jaar terug, de jaarruimte niet of deels heeft gebruikt, kunt u hiervoor extra lijfrente voor aankopen, met een maximum van € 38.000
- U kunt ook langer blijven storten op uw lijfrente, tot 5 jaar na uw AOW-gerechtigde leeftijd
Tot slot
Zelfstandige ondernemers zullen aan de slag moeten gaan om hun pensioen veilig te stellen. Wat te doen met de opgebouwde FOR? Hoe gaat u vanaf 2023 uw pensioen (verder) opbouwen? Wilt u weten welk bedrag u maximaal in een lijfrente kunt storten in 2023? Bereken dan alvast uw jaarruimte in 2023 met onze tool:
Jaarruimte berekenen? Gebruik onze tool - ABN AMRO
Wat is voor u de beste optie? We helpen u graag met uw vragen. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten.