Bij een beleggingsfonds wordt uw geld belegd samen met het geld van vele andere deelnemers in dat fonds. U koopt dus een stukje van het beleggingsfonds. Dit stukje noemen we een participatie. Een beleggingsfonds wordt opgericht door een fondshuis. Het fondshuis stelt voor het beheer een fondsbeheerder aan, ook wel fondsmanager, asset manager of beheerder genoemd.
Het grootste deel van de beleggingsfondsen waarin u bij ABN AMRO kunt beleggen, zijn niet-complexe beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen kenmerken zich als een icbe (instelling voor Collectieve Belegging in Effecten) en moeten voldoen aan de icbe-regelgeving voor de wettelijke bescherming van beleggers. Ze staan onder toezicht van lokale toezichthouders. Een icbe is kortgezegd een specifiek type beleggingsfonds dat verplicht is om beleggers altijd toe te laten tot het fonds of te laten uitstappen (open end).
De fondsbeheerder belegt het geld van alle deelnemers samen in bijvoorbeeld veel verschillende aandelen (een aandelenfonds), obligaties (een obligatiefonds) of een combinatie ervan (een mixfonds). Beleggen in een beleggingsfonds zorgt dus op een makkelijke manier voor spreiding in uw beleggingsportefeuille. U kunt die spreiding zelf groter maken door in een aantal beleggingsfondsen te beleggen die zich elk op een ander gebied richten. Zoals in verschillende regio’s of in verschillende thema's en bedrijfssectoren met themabeleggen.
Beleggingsfondsen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn een paar dingen die u moet weten, voordat u in een beleggingsfonds gaat beleggen:
De Essentiële Beleggersinformatie, of kortweg EBI, is een standaarddocument waarin de belangrijkste informatie over een beleggingsfonds staat. Zoals het doel, de kenmerken, de risico’s en de kosten van het fonds. De meeste Europese beleggingsfondsen vallen onder toezicht van de toezichthouders op de Europese financiële markten. Ze zijn verplicht een EBI te hebben. Met de EBI kunt u de risico’s van een beleggingsfonds beter inschatten en fondsen van verschillende aanbieders makkelijker met elkaar vergelijken. Zo kunt u inschatten of u wel in dit beleggingsfonds wilt beleggen. Lees dit document voordat u voor het eerst in het beleggingsfonds gaat beleggen.
Elke EBI heeft een risicobalk. Hiermee ziet u meteen hoe hoog het risico van het beleggingsfonds is op een schaal van 1 tot 7. Waarbij 1 het laagste risico is en 7 het hoogste risico. Die berekening van het risico gebeurt vooral op basis van de beweeglijkheid van de beleggingen binnen het fonds. Hoe harder de prijzen van deze beleggingen stijgen of dalen, hoe hoger de score op de risicobalk is.
Beleggingsfondsen hebben verplicht een prospectus. Met een goedgekeurd prospectus kunnen beleggingsfondsen worden toegelaten op een financiële markt, zoals een beurs. In de Essentiële Beleggersinformatie staat de belangrijkste informatie over het beleggingsfonds, waarop u uw beleggingsbeslissing kunt baseren. In het prospectus staat uitgebreidere informatie over het beleggingsfonds.
Met onze Fondsselector kunt u beleggingsfondsen selecteren op basis van kenmerken die u aanspreken. U kunt uw zoekopdracht verfijnen, bijvoorbeeld als u alleen duurzame fondsen wilt selecteren. Voor elk beleggingsfonds vindt u er de EBI en het prospectus. Ook kunt u hier eenvoudig twee of drie verschillende beleggingsfondsen met elkaar vergelijken. Zo ziet u snel op welke kenmerken deze beleggingsfondsen van elkaar verschillen. Hierdoor kunt u beter bepalen in welk van deze beleggingsfondsen u wilt beleggen.
De kosten van een beleggingsfonds hebben invloed op het rendement ervan. Het is daarom belangrijk dat u weet welke kosten het fonds berekent. Deze vindt u in de EBI. Elk fonds berekent kosten voor het beheer van het fonds. Zoals beheerkosten, administratiekosten en transactiekosten:
Alle kosten (lopende kosten en transactiekosten) zitten in de prijs van het beleggingsfonds verwerkt en worden door het beleggingsfonds bepaald. Daarnaast kan het zijn dat u transactiekosten aan uw bank of broker moet betalen als u een beleggingsfonds koopt of verkoopt.
De meeste beleggingsfondsen zijn goed verhandelbaar. Waar u rekening mee moet houden, is dat bijna alle beleggingsfondsen maar één keer per dag een prijs krijgen. Hoe werkt dit? De fondsbeheerder verzamelt alle kooporders en verkooporders van een dag en verrekent die met elkaar. Op basis daarvan bepaalt hij één prijs. Dat doet hij in een zogenoemd afslagmoment. Geeft u een order op vóór het afslagmoment, dan voert de fondsbeheerder uw order tegen de prijs van het afslagmoment van diezelfde dag uit. Geeft u een order op ná het afslagmoment, dan neemt de fondsbeheerder uw order mee naar de volgende dag en voert hij uw order tegen de prijs van het afslagmoment van die volgende dag uit. Van de meeste Europese beleggingsfondsen ligt het afslagmoment aan het eind van de middag. U leest bij de productkenmerken van het beleggingsfonds welk afslagmoment voor dat beleggingsfonds geldt.
Er is een verschil in de manier waarop de fondsbeheerder de prijs van het beleggingsfonds bepaalt. Dat heeft te maken met hoe het beleggingsfonds nieuwe participaties kan uitgeven. We onderscheiden hierbij een open-end en een closed-end beleggingsfonds.
De meeste beleggingsfondsen waarin u kunt beleggen bij ABN AMRO zijn actieve beleggingsfondsen. Een fondsbeheerder van een actief beleggingsfonds kiest volgens een bepaalde strategie de beleggingen en probeert daarmee een hoger rendement te halen dan dat van de vergelijkende index (de benchmark).
Een Exchange Traded Fund (ETF) is meestal een passief beleggingsfonds. Dit betekent dat de fondsbeheerder van de ETF alleen de benchmark volgt en dus hetzelfde of bijna hetzelfde rendement wil halen dan dat van de benchmark.
Om te kunnen beleggen in beleggingsfondsen bij ABN AMRO heeft u een beleggingsrekening nodig met een van de volgende beleggingsvormen: Begeleid Beleggen (alleen ABN AMRO Profielfondsen), Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus.
U kunt beleggingsfondsen kopen en verkopen met de ABN AMRO app of in Internet Bankieren. Lees hoe u in een paar stappen een order opgeeft. Met Zelf Beleggen Plus heeft u ook de beschikking over Mijn Dealingroom.
Wilt u ook beleggen, maar vindt u de eerste stap lastig? Met Proefbeleggen start u zonder risico. Want u start echt met beleggen, maar eventueel verlies vergoeden wij.
Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.